Scheurdetectie metselwerk met AI op basis van foto’s

Scheurdetectie in metselwerk automatisch detecteren op basis van foto's

Scheurdetectie: Asset Hub is het eerste bedrijf in Nederland, dat in staat is om op basis van foto’s automatisch scheuren in metselwerk te detecteren, meten en monitoren.

“TNO heeft in samenwerking met Sobolt de startup Asset Hub opgericht en lanceert hiermee de spin-off voor automatische scheurdetectie in metselwerk”

Veel meer bruikbare informatie

Voorheen werden wel foto’s gemaakt van scheuren in gebouwen, maar met de technologie van Asset Hub kan men de scheur in de context van de algehele constructie vastleggen. Dat geeft veel meer bruikbare informatie voor bijvoorbeeld een tijdige reparatie. De basis hiervoor ligt in een door TNO ontwikkeld AI-model.

Kades en muren

Vorig jaar demonstreerde Asset Hub haar technologie succesvol op gemetselde kademuren in Amsterdam. Vanaf juni dit jaar biedt de onderneming haar diensten voor het detecteren en meten van scheuren commercieel aan. Deze maand ontving Asset Hub een subsidie van InnovationQuarter om haar technologie dit jaar in Gouda te demonstreren. In samenwerking met de gemeente Gouda gaat Asset Hub de kademuren in Gouda monitoren op scheuren.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Scheurdetectie in metselwerk automatisch detecteren op basis van foto's

Fundering

Om de veiligheid te borgen en waarde van deze constructies te behouden is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Met de nieuwe technologie van Asset Hub wordt verandering van metselwerk constructies tijdig, betrouwbaar en efficiënt gesignaleerd. En de verwachting is dat door de klimaatverandering steeds meer schade gaat optreden.

Bodemdaling

Door zowel extreem droge periodes als extreem veel neerslag verandert het grondwaterpeil, waardoor bodemdaling kan ontstaan. Bodemdaling kan leiden tot scheefstand en scheuren in metselwerk van woningen, monumenten, bruggen en kades en daarmee aanzienlijke schade. Het belang van een gecoördineerde aanpak van deze problemen en de noodzaak van preventiemaatregelen is recent beschreven in het Deltaplan Funderingsschade.

Scheuren in metselwerk automatisch detecteren met AI op basis van foto’s.

Beeld 2 en video: TNO / Sobolt / Asset Hub.

Advertisment ad adsense adlogger