Drie finalisten Herman Wijffels prijs

Herman Wijffels Innovatieprijs

Wijkbedrijf Bilgaard is door naar de laatste ronde van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs ontvangt 30.000 euro. De prijs moet het mogelijk maken de innovatie landelijk door te voeren. De winnaars worden op 30 oktober 2014 bekend gemaakt.

Wat doet het Wijkbedrijf?

Het Wijkbedrijf houdt zich ten eerste bezig met het onderhoud van de wijk Bilgaard in Leeuwarden. Wijkbewoners vormen een serviceteam en worden ingezet voor het meerjarenonderhoud van de woningen, het groenonderhoud van de wijk en leefbaarheidsprojecten. Het team wordt aangestuurd door de bestaande Wijkvereniging Bilgaard. Het serviceteam ontvangt voor haar werk een vergoeding.

Naast het onderhouden van de wijk houdt het Wijkbedrijf zich bezig met energie. Wijkbedrijf Bilgaard investeert op verschillende manier in het opwekken van duurzame energie. Duurzame energie wordt in de wijk opgewerkt door middel van biomassacentrales en zonnepanelen. Het geld wat door deze manier van energieopwekking wordt bespaard, wordt geĆÆnvesteerd in de wijk.

Wijkbedrijf Bilgaard stopt stedelijke vernieuwing in een nieuwe jas. De wijkbewoners werken zelf aan duurzame wijkverbetering. Wijkbedrijf Bilgaard staat voor meer geld, ambitie en energiebesparing met als gevolg een betere leefbaarheid voor de wijk. Dit alles binnen het onderhoudsbudget van de woningcorporatie.

De Herman Wijffels Innovatieprijs 2014

Herman Wijffels heeft verschillende functies als econoom binnen de Rabobank bekleed. De Herman Wijffels Innovatieprijs is in het leven geroepen toen Herman Wijffels afscheid nam van zijn functie binnen de Rabobank. De Herman Wijffels prijs stimuleert innovatie die van belang is voor de Nederlandse economie en samenleving. Er zijn drie categorieƫn namelijk: Food & Agri, Zorg & Welzijn en Circulaire economie. Wijkbedrijf Bilgaard is geselecteerd in de categorie Zorg & Welzijn en behoort tot de beste drie. Bij de categorie Zorg & Welzijn staat centraal dat het gaat om innovaties die de leefomgeving vitaal en leefbaar houden.

Beoordelingscriteria

Elke genomineerde wordt beoordeelt op verschillende criteria. Allereerst wordt er gekeken naar het innovatief vermogen, vervolgens naar de maatschappelijke impact. Ook klantfocus is van belang, er moet vraag zijn naar het product/de dienst. Ten slotte wordt gekeken naar de rentabiliteitsverwachting en zelfredzaamheid. De dienst/het product moet binnen beperkte tijd realiseerbaar zijn en het vermogen hebben om zelf hulpbronnen aan te boren.

Of Wijkbedrijf Bilgaard de Herman Wijffels Innovatieprijs wint wordt bekend gemaakt op 30 oktober 2014 bij YES!Delft.

Advertisment ad adsense adlogger