Ellen van Acht meest duurzame bouwvrouw van Nederland

Ellen van Acht

Ellen van Acht is door jury en publiek unaniem gekozen tot meest duurzame bouwvrouw van Nederland 2014. Zij kreeg de award uitgereikt door Jacqueline Cramer. Ellen werd geprezen omdat ze duurzaamheid rendabel maakt en de mens daarbij centraal stelt. Ze liet daarbij negen topvrouwen achter zich.

Samen met Dubotechniek Bedrijven en vakblad Warmtepompen organiseerde Cobouw dit jaar de Duurzame Bouwvrouw-verkiezing. Aanvankelijk wist Van Acht niet goed wat ze met de nominatie aan moest. “Al die aandacht voor een vrouw in de bouw vind ik ongemakkelijk, maar mijn collega’s bij KUUB wezen me op de kans zo te laten zien wie we zijn en wat we doen. Want dat is toch bijzonder”. Dat ze zou winnen had ze nooit gedacht: “Ik voel me beduusd en mijn hart ging te keer, zo’n deelnemersveld! Ik vind het echt super.”

Van Acht, afgestudeerd bouwkundige, werkte jarenlang in de vastgoedwereld voor zij voor KUUB ging werken. Drijfveer was te bouwen wat mensen zelf wilden. Of, in haar eigen woorden: ‘Niet ontwikkelen voor mensen, maar mét mensen’. Van Acht: “We begonnen KUUB elf jaar geleden op basis van waarden waar de bouw nu de mond vol van heeft: starten bij de gebruiker. De keten op zijn kop, de klant voorop. Maar dat is in deze complexe bouw- en vastgoedwereld niet gemakkelijk, daarom helpen we mensen hun woonwensen te realiseren. Of dat nu in bijzondere architectuur is, in een energieneutraal huis, of met anderen samen verzorgd je oude dag tegemoet.”

Naast het begeleiden van (C)PO-projecten bedacht Van Acht samen met KAW de Reimarkt, de ‘supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen’. Samen met marktpartijen ontwikkelen ze producten en concepten, van dubbel glas tot notaloze woningen, waarmee corporaties maar ook particulieren woningen kunnen verduurzamen. “Met Reimarkt pakken we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het mogelijk dat iedereen comfortabel woont tegen lage of stabiele kosten. Binnenkort is duurzaam wonen een marktmechanisme, maar je moet er nu mee aan de slag. Ook de bouw verkoopt straks kant-en-klare consumentenproducten, dat gaat ons lukken.”

Van Acht woont zelf in een verduurzaamd Rijksmonument in Assen. “Geen gemakkelijke klus. Alles waar ik bij die renovatie tegenaan liep, is in Reimarkt verwerkt.” Haar nuchtere handelsinstelling zorgt ervoor dat die ervaringen worden omgezet in business: “Ik wil niet blijven steken in plannen maken. Onze gebouwde omgeving moet energieneutraal of nul-op-de-meter worden, hoe je het ook wilt noemen, maar dat moet je wel kunnen verkopen. Ik ben een echte ondernemer.”

Advertisment ad adsense adlogger