Woningbouw duurzaam én toekomstgericht!

Woningbouw

Concept House Urban Villa is een ontwerpend onderzoeksproject van de TU Delft in nauwe samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en diverse partners in de bouw. Doel is om een bouwsysteem te ontwikkelen bestaande uit 16 gestapelde woningen die geprefabriceerd zijn in hout of beton en plug & play geassembleerd. Duurzame woningen die anticiperen op de wettelijke eis voor een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0,0 in 2020. Begin oktober jl. werd een van de appartementen, een prototype, geopend. De komende jaren vindt monitoring en evaluatie plaats.

Het initiatief voor Concept House Urban Villa komt voort uit de Onderzoeksgroep Concept House van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Sinds 2004 wordt daar in een multidisciplinair team onderzoek gedaan naar innovatie en optimalisatie van bouwcomponenten in de woningmarkt. Specialistische kennis vanuit de academische wereld en vanuit de bouwpraktijk worden gebundeld om de complexe ontwerpproblematiek van gestapelde woningbouw aan te pakken. Het einddoel is om energiepositief te zijn. We spreken over het hoe en waarom van het project met prof.dr.ir. Mick Eekhout, projectleider van Concept House, hoogleraar Productontwikkeling aan de TU Delft – waar hij zich met name richt op lichtgewicht bouwen – en directeur van Octatube in Delft. Hij vertelt: ‘Om technische hoogstandjes te maken en dus mijn dromen te realiseren, heb ik 30 jaar geleden dit bedrijf als ‘Design & Build’ laboratorium opgezet. Een laboratorium waarin we onze innovatieve concepten ontwikkelen. Dit om te laten zien dat vele concepten echt realiseerbaar zijn. Dat doen we ook met de Concept House Urban Villa op de TU Delft.’

Prototype

Het Concept House Urban Villa is een interessante uitdaging. Gestapelde woningbouw kan complex zijn, met name op het gebied van energieneutraal dan wel energiepositief gebruik. Wereldwijd zijn er (nog) geen voorbeelden van een dergelijke ‘experiment’ te noemen. Dit, terwijl de markt voor gestapelde woningen, zowel nieuwbouw als renovatie, enorm groot is gezien het overvolle karakter van ons land.

Lees verder in editie 1-2013

Advertisment ad adsense adlogger