Nieuw gemeentehuis Lansingerland

  • Gemeentehuis_9

Het nieuwe gemeentehuis van fusiegemeente Lansingerland* is een uitnodigend en open gebouw geworden dat zorgvuldig is ingebed in haar natuurlijke omgeving. Bij het spectaculaire ontwerp liet Hans van Heeswijk architecten zich inspireren door de tuinbouwcomplexen in het Westland. Geheel in de geest van de omgeving is daarbij als referentie een buitenhuis op een landgoed gekozen: het bestuurshuis. De losstaande kantoorvleugel, het kantorenhuis, kan gezien worden als een koetshuis, dat als het ware naar het hoofdgebouw leidt. Het nieuwe gebouw biedt werkplekken aan 450 medewerkers.

Het in het oog springende gemeentehuis bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een loopbrug. Het is in het groen gesitueerd, omringd door water en bloesembomen in het voorjaar. Het representatieve en transparante publieksgebouw -het vierkante bouwdeel- dat de publieksruimtes bevat, valt op door een overmaats uitkragend vlak staaldak met een riant overstek. Een reliëf van wuivend riet is in het beton langs de waterkant aangebracht. Eenmaal binnen valt er van alle kanten licht in de centrale hal. Rond dit drie verdiepingen hoge riante ronde atrium is het gebouw helder, open en uitnodigend uitgewerkt. Op verschillende verdiepingen bevinden zich de karakteristieke trommelvormige en in elkaar geschoven ruimtes met daarin trouwzaal, raadzaal en B&W kamer. Door twee soorten hout afwisselend toe te passen (donker Amerikaans kersen- en licht essenhout) kreeg ieder van deze ruimtes een eigen identiteit. De lattenstructuur bestaat om en om uit stroken glas en hout waardoor deze ruimtes ook hun openheid en uitzicht behouden. De ronde lichtkoepels op het dak hebben een doorsnede van drie meter, waardoor er ook veel daglicht in het atrium, het hart van het gebouw, komt. Onder het enorme dakoverstek is het buitenterras van het personeelsrestaurant met spectaculair uitzicht tot aan Delft, Rotterdam en Den Haag.

Kantoorvleugel

De gemeentelijke kantoorvleugel wordt geflankeerd door de licht hellende oprijlaan. Geparkeerde auto’s verdwijnen daaronder uit het zicht. Er zit een lichte kromming in de langwerpige plattegrond van de kantoorvleugel, wat het gebouw overzichtelijk maakt en het ruimtelijke effect ten goede komt. De twee gebouwen zijn samen goed voor maar liefst 13.500 m2 vloeroppervlak.

Advertisment ad adsense adlogger