Proef met bamboeplant als geluidsscherm

In Langedijk, een gemeente boven Amsterdam, is afgelopen week een proef gestart met bamboe als geluidsscherm.

In Langedijk, een gemeente boven Alkmaar, is afgelopen week een proef gestart met bamboe als geluidsscherm. Geen bewerkt bamboe, maar bamboe als plant. Proef met bamboeplant als geluidsscherm is nog niet eerder gebeurd.

Waar een geluidsscherm het geluid weerkaatst, zorg levend bamboe ervoor dat het geluid geabsorbeerd, gesmoord wordt. Dit levert voordelen op bij geluidsoverlast op toe- en afritten. De strook is 150 meter lang en 6 meter breed en loopt langs de Schagerweg in de gemeente Langedijk.

Pilot

Het idee ontstond vier jaar geleden bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Er bleek nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan te zijn naar het gebruik van bamboe als geluidsscherm. Daarom is informatie ingewonnen en is er een kleinschalige test uitgevoerd bij het Bamboe Informatie Centrum. De resultaten waren voldoende om het pilotproject uit te voeren.

Duurzaam alternatief

Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. De bamboe heeft tot twee jaar nodig om de goede hoogte van 4 tot 6 meter te bereiken. Uit de proef moet blijken of het aanbrengen van bamboe een goed, duurzaam en voordelig alternatief is voor reguliere geluidsschermen. Op de website van de pilot wordt vermeld dat Het bamboe 1,5 à 2 maal goedkoper is dan regulier materiaal. Daarnaast wordt in de test gekeken naar positieve neveneffecten, zoals de kringloop van materialen en de natuurlijke uitstraling.

Advertisment ad adsense adlogger