Barones met groene voorgevel

Barones met groene voorgevel

De parkeergarage de Barones aan de Nieuweweg in Breda heeft een groene voorgevel, door het plaatsen van 250 m2 aan plantcassetes.

Achter groene voorgevel parkeren in Breda

Het gaat om ruim 10.000 planten, zoals verschillende soorten varens, geraniums, Campanula en Bergenia. De mix van bloeiende en groenblijvende planten geeft het hele jaar door een groene aanblik voor omwonenden en het winkelend publiek. De gevel is aan de zuidwestkant van het gebouw.

Groengevel

De gemeente Breda heeft voor de Barones gekozen voor het groene wandsysteem LivePanel van Mobilane uit Leersum. Dit systeem is opgebouwd uit plantcassettes die in een lekvrij gootprofiel van aluminium zijn geplaatst. Via een capillair watergeefsysteem krijgen de planten automatisch de juiste hoeveelheid water en voeding. Het is vorstbestendig en wordt aangestuurd door sensoren in de plantenwand. Het werd eerder toegepast op gevels in onder andere Woerden, Rotterdam, Hongkong en London.

Binnenstad duurzamer

De groene gevel van de parkeergarage maakt deel uit van een breder plan dat de gemeente Breda heeft om de binnenstad duurzamer te maken. Wethouder Paul de Beer plantte de eerste cassette.

De Beer: “Deze groene gevel past mooi in het straatbeeld. Dit stukje binnenstad is nu mooier en het brengt verkoeling op hete dagen. Daarnaast trekt de groene gevel vogels en nuttige insecten als bijen aan. Zo kunnen we de effecten van klimaatverandering enigszins opvangen en de stad leefbaar houden.”

Barones met groene voorgevel

Foto’s: Mobilane

Advertisment ad adsense adlogger