New Horizon Urban Mining lanceert op de Dutch Design Week de circulaire bitumen dakbaan, genaamd ‘Citumen’.
New Horizon sloeg bij de ontwikkeling van Citumen de handen ineen met partners Icopal en ZND Nedicom
Citumen gaat vanaf 1 november in productie en moet een besparing van 400 ton CO2-uitstoot op jaarbasis opleveren. Bitumen dakbanen worden gebruikt als dakbedekking voor overwegend platte daken en nemen ruim zeventig procent van deze markt in beslag.
Na de succesvolle lancering van onder meer circulair hout uit Urban Mining met Stiho, gips met Knauf, en beton met De Rutte Groep, is Citumen wederom een concrete marktintroductie uit de koker van New Horizon, voorloper op het gebied van circulair bouwen en slopen.
Conservatieve sector
Michel Baars, oprichter en eigenaar van New Horizon. “We zijn dan ook trots op de introductie van Citumen. Dit is opnieuw een belangrijke doorbraak in een conservatieve sector. Voorheen werd het dak van een gebouw ruw gesloopt en als afval afgevoerd. Wij ontmantelen het dak, waarbij de toplaag en tweede laag uit bitumen dakbedekking bestaat. Dit materiaal kan nu worden verwerkt in nieuwe dakbanen.”
Het is veelzeggend Baars veelzeggend dat Citumen wordt geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week. Baars: “Hier komen innovatieve ontwerpers die aan de toekomst werken. Het is cruciaal dat zij met het circulaire vraagstuk aan de slag gaan, omdat tachtig procent van de milieuprestatie in de designfase van een gebouw wordt bepaald.”.
Volledig circulair dak
New Horizon sloeg bij de ontwikkeling van Citumen de handen ineen met partners Icopal en ZND Nedicom. Icopal is verantwoordelijk voor de productie; ZND maakt met de dakbanen nieuwe daken.
Cor den Hartog, sales director van Icopal: “New Horizon levert ons de bitumen dakbanen van ontmantelde daken. Wij smelten deze delen in onze unieke bitumenrecyclingmachine (BIELSO: Bitumen Endless Life Solutions), om het vloeibare bitumen vervolgens toe te kunnen voegen aan het productieproces van nieuwe dakbanen. Bij een stabiele productie verwachten we komend jaar ongeveer 1 miljoen m2 Citumen te kunnen produceren.”
Den Hartog: “Het is daarnaast onze doelstelling om de productie te optimaliseren, meer dakafval te verwerken en de circulaire bitumen ook te verwerken in onderlagen waardoor we tot wel 1,500 ton CO2 kunnen besparen. “
ZND Nedicom zal de Citumen dakbaan gaan toepassen in haar projecten. “Dit is pas het begin”, kijkt Caspar Ulijn, directeur van ZND Nedicom vooruit. “Een plat dak bestaat uit meerdere lagen. We willen uiteindelijk een volledig circulair dak kunnen aanleggen.”
Overheid
De overheid heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd met betrekking tot een circulaire economie. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. In 2030 moet dat al voor vijftig procent het geval zijn. Dit betekent dat ook de sloop- en bouwsector anders moet omgaan met grondstoffen.
Op een manier waarbij het milieu aanzienlijk minder belast wordt door onder meer het terugdringen van CO2-uitstoot. Op basis van de huidige afspraken wordt komend jaar een productie van minimaal 1 miljoen m2 Citumen verwacht. Dit alleen al resulteert in een CO2-besparing van minimaal 400 ton, waar het uiteindelijk zelfs 1.500 ton CO2-besparing moet opleveren.