Dakstadspark Almere opengesteld voor publiek

Dakstadspark

Uitvoeringsdetails parklandschap Almere

Al eerder heeft Bouw en Uitvoering aandacht besteed aan het Dakstadspark Almere, toen nog niet in uitvoering. Na ruim een jaar uitvoeringstijd is het stedelijk landschap, ontworpen door Karres en Brands landschaparchitecten opengesteld voor het publiek en is de gemeente Almere midden in het centrum een parklandschap rijker.

In dit artikel geven wij een impressie van de details in uitvoering van het 9000 vierkante meter tellende dakpark gebouwd op de parkeergarages gelegen tussen de J.P. Oudweg, het Algerapad en de Landdrostdreef. Het nieuwe Nelson Mandelapark laat zien hoe de invulling van meervoudig ruimtegebruik in een stedelijke omgeving uitstekend tot stand gebracht kan worden. Ook de toenmalig verantwoordelijke project-leider van de gemeente Almere, Peter Smissaert, is tevreden over het resultaat, ook hij blikt terug op het uitvoeringstraject. Voor de bewoners rondom het park zal na een periode van vijf jaar uitkijken op een van de grootste bouwputten rondom het centraal station, eindelijk de tijd aanbreken om in alle rust te gaan genieten van het groene en waterrijke park.

Daktuinen
Het glooiend landschap bestaat uit een beschermlaag op de wortelvaste dakbedekking met daarop een waterregulerende drainagelaag met filtervlies die overtollig water afvoert naar de buitenranden van het betondek. Bovenop de drainagelaag is een waterregulerende funderingslaag van lava, met een gemiddelde dikte van 200 mm gestort waarop het uiteindelijke voedingsubstraat voor de beplanting is aangebracht. Het park is voorzien van verschillende grassoorten, heesters en kleine vruchtbomen. De maximale belasting van het dakpark is 18 KN/m² met een maximale veranderlijke belasting van 5 KN/m². Vanaf de funderingslaag van lava is het mogelijk om machinaal de lagen aan te brengen zonder beschadigingen te bewerkstelligen aan de waterdichte laag.

Betonranden
Het rechthoekige parklandschap bestaat uit twee vlaken van respectievelijk 3.000 en 6.000 m², door een busbaan gesplitst. De randen van het dakpark zijn afgescheiden door een prefab betonrand die op het kelderdek is geplaatst.
Ter plaatse van uitgangen ligt de rand gelijk aan het maaiveld, maar ook veelal in hoogte variërend vanwege het glooiend landschap. De prefab betonranden zijn aan de binnenzijde voorzien van ingestorte cortenstalen strippen met een vrije hoogte van 40 mm. Tussen deze strip en de aan de buitenkant opstaande betonrand is deze voorzien van een laag terrazo gietasfalt. Het gietasfalt met een dikte van 40 mm is direct na het aanbrengen met een door de architect uitgekozen natuursteen ingestrooid en machinaal geslepen.

Lees verder in editie 6-2011

Advertisment ad adsense adlogger