In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de Velux Groep een tweede leven aan gebruikt hout. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt.
Het ontgonnen hout heeft een goed vochtpercentage en is prima geschikt voor hergebruik
Momenteel voorziet Woningcorporatie Woonbedrijf ruim negenitg van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled hout gecertificeerde, nieuwe dakramen, een belangrijke stap in de richting van circulair bouwen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.
Circulair bouwen
Deze productinnovatie speelt in op het Rijksbrede programma circulaire economie. Doel van dit programma is om vóór 2050 een circulaire economie te realiseren. In Nederland zijn (sociale)woningcorporaties steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen en te renoveren, zodat ze voldoen aan nieuwe bouwvoorschriften, zoals de nZEB (BENG) en duurzaamheidsvereisten, zoals BREEAM.
Reclaimed hout
Ronald Bal, Business Process Manager bij Velux Nederland, zag een mogelijkheid om een dakraam te produceren van reclaimed hout die een bijdrage kan leveren aan het circulair bouwen programma. Aannemers, architecten en woningcorporaties die op zoek zijn naar duurzamere bouwmaterialen kunnen vanaf nu kiezen voor dakramen van reclaimed hout en hiermee bijdragen aan de nationale doelstellingen van een circulair gebouwde omgeving.
Levensduur
De dakramen van reclaimed hout zijn Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als honderd procent Recycled. Velux is hiermee de eerste partij in Europa die dakramen van reclaimed hout produceert. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven ontgonnen uit de gebouwde omgeving, waarna het verzaagd en voorbereid is op het productieproces van een Velux dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat
“Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met dertig tot veertig jaar verlengen,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven.
Grondstoffen besparen
Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik, vertelt Ronald Bal. “Daarnaast zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout dertig procent nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen.”
Iedere eindgebruiker kan online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken.