Karikatuur op groene gevels

  • Satire_1

O Almachtig Groen

In haar manifest geeft Beatriz Ramo van Star strategies +architecture, een karikatuur op groene gevels. Zij gaat het gevecht aan met de hype om alles wat duurzaam en ecologisch genoemd wordt maar gelijk als ‘groen’ te bestempelen.

Om haar stelling extra onder de aandacht te krijgen, heeft zij beroemde en bij iedereen bekende objecten met een bepaalde -geschiedenis voorzien van een groene, -ecologische en duurzame gevel. Als voorbeelden in haar begeleidende foto-animatie voorziet zij het Pantheon in Rome, de cenotaaf voor Isaac Newton in Boulle, Villa Savoya van de archi-tect Le Corbusier, de stad New York, de kern-centrale in Dukovany en de Berlijnse muur van -duurzame eco en milieuvriendelijke groene gevels.
In een klein onderdeel van haar Manifest schrijft Beatriz Ramo: ‘In een wanhopige poging vorm te geven aan een alomvattende ideologie blijkt ‘Groen’ te werken als de snelste en gemakkelijkste vertegenwoordiging van duurzaamheid. ‘Groen’ is het enige symbool dat gelijke tred houdt met het ongeduld en de honger naar beelden van deze tijd; een Lady Gaga-duurzaamheid: effectief, opvallend, creatief, sensationeel. In een -hardnekkige poging de allegorie van duurzaamheid te worden is ‘Groen’ geëmancipeerd tot de karikatuur ervan. De versimpeling van het oorspronkelijke idee is zo extreem dat ‘Groen’ niet eens meer natuur hoeft te zijn, of zelfs maar iets natuurlijks. Het kan net zo goed van plastic zijn of erop geverfd worden. Kijk om je heen… wat je ziet, is een groene façade, groene opsmuk, muren die groen geschilderd zijn, een groen McDonald’s bord, een groene website, een groene etalage van papier-maché; de Groene Stad is werkelijkheid geworden.’

Lees verder in editie 1-2012

Advertisment ad adsense adlogger