Schoorstenen en andere gevaarlijke objecten in noordoosten van Groningen vervangen
In het noordoosten van Groningen is deze week begonnen met het vervangen van schoorstenen en gevaarlijke objecten, die bij een aardbeving schade kunnen opleveren. Zo’n driehonderd woningen worden nu onder de loep genomen door het Centrum Veilig Wonen, CVW. Daarmee worden risicowoningen in Groningen aangepakt.
Het CVW is in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, NAM verantwoordelijk voor de schadeafhandeling van de aarbevingen. Het is hun eerste grote operatie in de regio. In totaal zijn in Noordoost-Groningen, in het kerngebied van de gaswinning, de afgelopen maanden ruim honderd schoorstenen vervangen. Tot eind dit jaar is het plan om nog eens 800 woningen aan te pakken. Werkzaamheden worden uitgevoerd door lokale en regionale aannemers, waarbij bewoners hun eigen voorkeur kunnen aangeven.
Wolfskappen
Kenmerkend voor het Groningse dorpen als Stedum en Middelstum zijn de zogenoemde Wolfskappen. De zware bakstenen schoorstenen op deze daken zijn vaak onvoldoende verankerd in de houten dakconstructie. De schoorstenen van soms 600 kilo kunnen een gevaar vormen bij een aardbeving. Deze schoorstenen worden vervangen door lichtere exemplaren van aluminium frame, afgewerkt met steenstrips. Ook worden andere gevaarlijke objecten verwijderd.
Beschermd dorpsgezicht
Dilemma in deze opgave is geen afbreuk te doen aan architectuur van woningen en beschermde dorpsgezichten. Volgens het CVW is hierover nagedacht. “Dat betekent in de praktijk dat nagenoeg alle schoorstenen op maat worden gemaakt.” De gangbare regel voor beschermde dorpsgezichten legt echter nadruk op het behoud van materiaalsoort. Minister Kamp heeft het CVW opgedragen om dit jaar 3.000 woningen te versterken. Rijtjeshuizen worden daarbij als eerste aangepakt. Het vervangen van de schoorstenen gebeurt bij woningen van een afwijkend type, die pas later zullen worden versterkt.