Zonnepotentieel per Nederlands dak in beeld

Zonnepotentieel per Nederlands dak in beeld

De nieuwe Zonatlas maakt het mogelijk om online per dak op te zoeken wat de potentiële winst is bij het plaatsen van zonnepanelen. Particulieren kunnen in één oogopslag een winstverwachting en rendement per jaar zien voor hun dak. De nieuwe Zonatlas voorziet individuele huishoudens van onafhankelijke informatie over de mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen, eventueel in combinatie met opslag. Zonnepotentieel per Nederlands dak in beeld.

Open data maakt verschil

De Zonatlas is voor iedereen kosteloos te raadplegen. In mei 2012 is de Zonatlas geïntroduceerd in Nederland. Op dit moment zijn er 230 gemeentes die hun eigen Zonatlas hebben. In het begin van 2014 werd één van de belangrijkste informatiebronnen, de hoogtekaart van Nederland, toegankelijk als open data waardoor het mogelijk werd om een zeer gedetailleerd 3D model te creëren van alle Nederlandse gebouwen. Tetraeder is het eerste bedrijf dat op basis van deze Open Geodata, 12,5 miljoen gebouwen in Nederland, in kaart heeft gebracht. Stephan Wilforthdirecteur van Tetraeder: “de ontwikkeling heeft enkele jaren in beslag genomen. Gedurende deze periode hebben wij nauw samengewerkt met Duitse universiteiten om een transparant en zeer nauwkeurig systeem te ontwikkelen waarmee de overgang naar duurzame energie kan worden versneld.”

Doorverwijzen naar non-profit projecten

Nederlandse gemeenten waar Zonatlas is gepromoot, hebben in vergelijking met gemeentes zonder, 10% meer Zonne-energiesystemen. Zonatlas.nl noemt het van belang dat inwoners van Nederland kosteloos toegang krijgen tot de informatie over de zonne-energiemogelijkheden op hun dak. Zodat zij kunnen zien hoeveel geld zij kunnen besparen en hoe zij eventueel met buren kunnen samenwerken voor een duurzame toekomst. De atlas is ontwikkeld door Tetreader, in samenwerking met de 230 gemeenten die gebruik maken van Zonatlas, de provincies en Klimaatverbond Nederland. Via de atlas kunnen gemeenten verwijzen naar niet-commerciële zonne-energieprojecten wanneer een inwoner een dak heeft dat niet geschikt is. Momenteel worden nieuwe toepassingen ontwikkeld in samenwerking met EnShared Development B.V.. EnShared is een systeem integrator in de Nederlandse energiemarkt en voorziet o.a. collectieven van de nodige support om hun duurzame energieambities te realiseren.

Advertisment ad adsense adlogger