Algen zuiveren industrieel water

algen zuiveren verontreinigd water

Algen worden gebruikt om zwaar vervuild industrieel water te zuiveren. In Engeland is een pilot van start gegaan om industrieel water op te schonen met algen. Gezamenlijk gaan 4 Britse universiteiten op zoek naar een verdienmodel voor de waterzuivering van water dat zwaar verontreinigd is door zware metalen.

Oplossing

De algen isoleren de metalen en zijn daarna bruikbaar als brandstof. Dit is een oplossing voor een belangrijk milieuprobleem. Daar komt bij dat er met deze oplossing geld kan worden verdiend.

Algen

In het zuidwesten voor Engeland staat een tinmijn waar de Britse regering nog altijd veel geld (2 miljoen pond) aan kwijt is, omdat zij het vervuilde gebied moet opschonen. Wetenschappers hebben ontdekt dat in de mijn algen zware metalen absorberen. Door algen te gaan kweken en deze in het verontreinigde water te plaatsen, kunnen de kosten voor het reinigen van het water omlaag worden gebracht en is er zelfs nog een mogelijkheid deze kosten gedeeltelijk terug te verdienen. Door het water uit de algen te persen, kunnen de metalen worden onttrokken en worden hergebruikt. De metalen die op deze manier worden verkregen, kunnen worden gebruikt bij productieprocessen, bijvoorbeeld in nieuwe elektrische apparaten. De gezuiverde algen zijn om te zetten in hernieuwbare brandstof.

Wereldwijd

Als de pilot succesvol is, dan kan het proces wereldwijd worden ingezet. Ook ontwikkelingslanden kunnen hier veel baat bij hebben. Daar blijft het opruimingsproces van verontreinigd water vaak achter omdat het te veel geld kost. Met de algen is het mogelijk op een goedkope manier industrieel verontreinigd water te zuiveren en er zelfs nog op te verdienen door het om te zetten in brandstof. Deze oplossing zou een win-win situatie opleveren. Vervuild water kan worden opgeschoond en er worden waardevolle metalen en biobrandstoffen geproduceerd. De leefomgeving van veel mensen kan worden verbeterd en er kan veel geld worden bespaard.

Advertisment ad adsense adlogger