In Nijmegen opende op 30 januari de eerste circulaire huurwoning van Nederland. De Modelwoning circulaire economie is een sociale huurwoning die is ingericht met circulaire producten en diensten. De woning moet inwoners inspireren en informeren op het gebied van duurzaamheid.
Bezoekers aan de circulaire huurwoning zien o.a. hoe een bank van bananenbladeren eruitziet
De circulaire economie is gebaseerd op het reduceren, hergebruiken en recyclen van grondstoffen en op nieuwe businessmodellen. In de modelwoning zijn daar allerlei voorbeelden van te zien. Zo heeft Interface tapijttegels laten leggen die zijn gemaakt van afgedankte visnetten. IKEA stelde een bank beschikbaar die is samengesteld uit petflessen. Auping leverde een bed met een recyclebaar matras en het hoofdbord van gerecyclede stof. Naast kastjes van Keller zijn de keukenkasten handgemaakt uit spaanplaat van Unilin dat bijna volledig bestaat uit gerecycled hout en een Sustonable keukenblad uit gerecyclede PET-flessen, vervaardigd door Dekker Zevenhuizen.
Over de modelwoning
De woning is gelegen in Nijmegen-Oost, een van de populairste buurten in Nijmegen, en is op aanvraag te bezoeken. In de wijk worden 500 woningen gerenoveerd en naar energielabel B (nu G) gebracht. Na een jaar stelt De Gemeenschap het huis weer beschikbaar als sociale huurwoning.
Met de Challenge willen de initiatiefnemers en de woningcorporatie, samen met de 20 deelnemende leveranciers, aantonen hoe het hergebruiken van grondstoffen en producten tot een mooie en verrassende inrichting kan leiden. Zo kunnen bezoekers zien hoe een voetenbank van bananenbladeren eruitziet, overhemden zijn gebruikt voor boxershorts en gerecycled materiaal tot luxe lampen leidt. Uiteindelijk moet het bezoekers duidelijk worden dat circulaire ontwerpen leuk en betaalbaar zijn en ook voor mensen met een kleine portemonnee haalbaar zijn.
De modelwoning wordt ook beschikbaar gesteld als kleine eventlocatie en ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een elektrische boiler en kookplaat, is de woning ook de eerste woning in de wijk die van het gas af is.
Green Capital 2018
De locatie Nijmegen is niet toevallig gekozen. De stad is onlangs uitgeroepen tot de duurzame hoofdstad van Europa in 2018. In het kader hiervan wil een groep inwoners, die zich heeft verzameld in de Stichting Green Capital Challenges, duurzaamheid over het voetlicht brengen bij de inwoners van Nijmegen. Zij organiseren daartoe allerlei activiteiten. Een team van vrijwilligers werkte het afgelopen jaar aan drie projecten, waaronder de circulaire modelwoning.
Meer informatie: Green Capital Challenges