Crowdfunding voor duurzame energie populair

Crowdfunding voor duurzame energie populair

In 2015 is er in Nederland zo’n 11,5 miljoen euro opgehaald aan crowdfunding voor duurzame energie. Daarmee gaat bijna 10% van het totale bedrag aan crowdfunding in Nederland naar duurzame energie. Dat blijkt uit een rapport dat adviesbureau Douw & Koren opstelde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.

Het rapport geeft inzicht in de status van crowdfunding voor innovaties en projecten in de duurzame energiesector. “We zetten in Nederland crowdfunding steeds vaker in voor de financiering van projecten en ondernemingen. We zijn daarmee na Amerika en Engeland het derde land dat voorop loopt in de adoptie van deze financieringsvorm”, aldus de RVO.

Zon, biomassa en gebouwde omgeving

Van de € 11,5 miljoen was € 2,8 miljoen voor duurzame energie-innovaties, voornamelijk zon, biomassa en gebouwde omgeving. Bijna 3.500 particulieren investeerden in innovaties. Een innovatie haalde gemiddeld € 127.000 op. Van het totaalbedrag ging € 8,7 miljoen naar duurzame energieprojecten met een bewezen techniek, voornamelijk binnen het domein zon. Dit geld was voor energiecoöperaties, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. Naar schatting investeerden 4.200 particulieren en haalde een energieproject € 142.000 op.

Aanbevelingen

Crowdfunding is de snelst groeiende vorm van financieren en investeren in Nederland. Bij potentiële investeerders spelen de tastbaarheid van een project of innovatie en de risico-rendementsverhouding een belangrijke rol. Fiscale stimulering en combinatiefinanciering zouden crowdfunding voor (duurzame) innovaties mogelijk stimuleren. Het lijkt erop dat crowdfunding voor duurzame energie ook de komende jaren verder door zal groeien. Onderzoeksbureau Douw & Koren verwacht een exponentiële groei van crowdfunding voor duurzame energie. Gezien de huidige draagkracht in de maatschappij voor verduurzaming van de samenleving, en de huidige positieve trend in de Nederlandse economie, is dit geen gekke gedachte.

Advertisment ad adsense adlogger