Veel scholen en gemeenten hebben beleid (in de maak) voor het verduurzamen van het eigen vastgoed. Om dat uit te voeren moet er nog een flinke slag worden gemaakt, blijkt uit een Bouwstenen-enquête.
Er is niet veel vertrouwen in de oplossingen die de markt kan bieden
Zo’n zestig tot zeventig proicent van de scholen en gemeenten die met de enquête meedeed heeft haar duurzaamheidsbeleid in meer of mindere mate vertaald naar het eigendom van panden (wel of niet in bezit houden), een duurzaam meerjaren onderhoudsprogramma, energiebesparende maatregelen en afspraken met gebruikers van gebouwen.
Circulair inkopen
Maar helder is ook dat er nog heel wat te doen valt bij de operationalisering van het eigen duurzaamheidsbeleid. Het is bij de meeste scholen en gemeenten nog geen gemeengoed en onderdeel van het eigen bedrijfsplan en organisatiecultuur. Minder dan tien procent van de scholen en vijfendertig procent van gemeenten heeft ervaring met circulair inkopen rond vastgoed- en facility management.
Deelnemende scholen en gemeenten verwachten het meeste van de kansen die onderhoud en nieuwbouw bieden. Ook het verduurzamen via speciale budgetten, wordt als kansrijke oplossing gezien. Er is niet veel vertrouwen in de oplossingen die de markt kan bieden. Wie zuinig is met geld wacht tot de techniek is ontwikkeld en de prijzen zijn gedaald.
Gebrek aan capaciteit
De meeste deelnemers aan de enquête verwachten niet dat de beleidsdoelen van de eigen organisatie rond energie en circulariteit worden behaald. Het gebrek aan capaciteit en geld worden het vaakst genoemd als knelpunt om duurzame doelen te halen.
Dezelfde vraagstukken
De enquête is een vervolg op de landelijke enquête naar het gemeentelijk vastgoedmanagement in 2018. In de enquête van 2019 zijn ook scholen meegenomen. Zij staan vaak voor dezelfde vraagstukken als gemeenten en deze partijen hebben elkaar ook wat te bieden. De enquête is uitgezet via de kanalen van de VNG, PO-raad en VO-raad.
Meer informatie Vastgoedmanagement scholen en gemeenten 2019
Duurzaamheidsbeleid scholen en gemeenten onder loep.