Eerste circulaire badkamer van Nederland

Eerste circulaire badkamer van Nederland

Woningcorporatie de Alliantie heeft samen met aannemingsmij Intersell de eerste circulaire badkamer van Nederland opgeleverd. De wandtegels in deze badkamer zijn volledig gemaakt van plastic drinkflesjes en het sanitair is tweedehands verkregen.

De circulaire badkamer is gerealiseerd in een woning van de Alliantie in de wijk Noord Oost in Hilversum

De circulaire badkamer is een idee van Hendrik Kemphorst van Intersell. “Het idee is dat we gerecyclede materialen weer opnieuw inzetten in een nieuwe cyclus. Zo kunnen we afval hergebruiken voor weer een nieuw bouwproject. In deze badkamer zijn alle wandtegels volledig gemaakt van gerecyclede petflesjes.”

Kemphorst: “In 1 vierkante meter tegels gaan ongeveer 302 flessen. Dit betekent dat er bijna 3.400 flesjes in de badkamer zijn verwerkt. Niet één tegel is hetzelfde. Dat maakt deze badkamer uniek. De spiegel en de wastafel bijvoorbeeld zijn afkomstig uit een oude kliniek en daarna opgeknapt. Bij de sloop van een gebouw worden dit soort spullen nu nog vaak weggegooid. Waarom niet hergebruiken? Want vaak kunnen ze nog heel goed een tweede ronde mee.”

Waardevernietiging voorkomen

Om voor haar huurders de woningen op een efficiënte manier energiezuiniger en duurzamer te maken werkt woningcorporatie de Alliantie samen met diverse partijen.

Maartje Brans, directeur Vastgoedonderhoud van de Alliantie: “ Circulair bouwen is onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Het is een middel om uitputting van grondstoffen tegen te gaan, de CO2-voetafdruk van materialen te verlagen en waardevernietiging zoveel mogelijk te voorkomen”.

Minder CO2-uitstoot

Maartje Brans: “Ons doel is een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Ook de resultaten van dit soort projecten dragen daar aan bij. Met de circulaire badkamer creëren we namelijk zestig procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van het vervaardigen, plaatsen en onderhouden van een reguliere badkamer.”

Foto: De laatste tegel is gelegd door Hendrik Kemphorst en Maartje Brans.

Advertisment ad adsense adlogger