Op het Floriadeterrein komen twee circulaire bruggen, gemaakt van Almeerse grondstoffen.
Nederland staat voor de grote vervanging van 40.000 bruggen en viaducten rond 2040
De ontwerpen van Reimert Bouw en Infrastructuur zijn gekozen uit vijf ontwerpen die in een innovatief aanbestedingstraject tot stand gekomen zijn. De bekendmaking van de brugconcepten is ook de start van Bruggencampus Flevoland-Floriade. De samenwerking in deze praktijkgerichte leeromgeving is erop gericht mede een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de vervanging van 40.000 bruggen.
Groene stad van de toekomst
Innovatie in ontwerp en realisatie van bruggen sluit goed aan bij de Floriade Expo 2022 in Almere. Met het thema de groene stad van de toekomst is de expo een internationaal podium voor alle relevante duurzame ontwikkelingen om deze te versterken en te versnellen.
“Tijdens de Floriade in 2022 willen we innovatieve antwoorden geven op uitdagingen waar steden in de toekomst voor staan”, geeft wethouder Jan Hoek aan. “Zo zijn de komende jaren in Nederland duizenden bruggen, tunnels en viaducten toe aan vervanging. De twee bruggen op het Floriadeterrein zijn een voorbeeld van een circulaire oplossing.”
Nederland staat voor de grote vervanging van 40.000 bruggen en viaducten rond 2040. Dat vraagt een enorme investering van 50 tot 70 miljard euro, miljoenen tonnen grondstof en er dreigt personeelstekort om alles te ontwerpen en bouwen. Een opgave die vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe vormen van samenwerking.
Aanpak bruggenbouw
Provincie Flevoland en gemeente Almere hebben deze handschoen opgepakt en zijn gestart met de organisatie van het ontwerpproces en de bouw van twee nieuwe bruggen op het Floriadeterrein in een innovatief aanbestedingsproces. “De kennis en ervaring die met dit proces opgedaan zijn, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.
Als ‘levend laboratorium’ bieden Flevoland en Almere de ruimte om te laten zien hoe een nieuwe aanpak leidt tot kennisontwikkeling en innovatieve oplossingen in de praktijk. Binnen de vandaag gestarte Bruggencampus worden de thema’s materiaalgebruik en financiering als eerste verder opgepakt.
Innovatieve, circulaire Almeerse bruggen
De bruggen die op het Floriadeterrein komen, worden grotendeels gemaakt van in Almere geproduceerd materiaal uit Almeerse reststromen. De gebruikte materialen en minder transportkilometers betekenen ook een CO2-besparing. Een van de bruggen is de fiets- en voetgangersbrug die de verbindende schakel vormt op het Floriadeterrein van het Rondje Weerwater.
De circulaire materialen zijn gecombineerd tot een slanke, eenvoudige brug. Door de afwezigheid van het landhoofd lijkt de brug als een ’plank’ elegant op het landschap te liggen en wordt daar een natuurlijk onderdeel van.
(Lees verder onder de afbeelding.)
Bij de zogenaamde Beverbrug moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. Deze brug bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel, die op een innovatieve manier verbonden worden. Door het circulaire ontwerp kunnen de brugdelen, indien nodig, elders opnieuw gebruikt worden.
Opvallend is de extra ruimte die gecreëerd is bij de brug voor onder andere een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij de Floriade Expo passende groene uitstraling krijgt.
Floriade Expo 2022
Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan, samen met nationale- en internationale partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal. De Floriade ligt direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.
Afbeeldingen: Reimert Bouw en Infrastructuur