Klimaatverandering gaat steden flinke economische schade aanbrengen, blijkt uit internationaal onderzoek. De lokale economie kan in sommige gevallen voor elf procent krimp gaan zorgen, de boosdoener? Het hitte-eilandeffect.
Kosten voor steden loopt op door klimaatverandering
Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Oorzaken hiervoor zijn de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen en de relatief lage windsnelheden.
Hogere temperaturen schaden de economie op verschillende manieren. De kosten voor steden kunnen dan ook flink oplopen. Er is bijvoorbeeld meer luchtvervuiling, de kwaliteit van het water neemt af, medewerkers zijn minder productief en er wordt meer energie verbruikt om te koelen.
Te nemen maatregelen
De economen van de Universiteit van Sussex, de Nationale Autonome Universiteit van Mexico en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een analyse gemaakt van 1.692 steden. De wetenschappers keken naar lokale ingrepen die het effect kunnen tegengaan. Zo kunnen er groendaken worden gemaakt of speciale voetpaden aangelegd die zonlicht weerkaatsen of er kan simpelweg meer groen komen.
Als een vijfde van de daken wordt aangepast kan de gemiddelde temperatuur al met 0,8 graden dalen. Daarmee wordt de investering tot twaalf keer terugverdiend. Steden nemen amper 1 procent van het aardoppervlak in, maar ze zijn goed voor bijna tachtig procent van het wereldeconomie. Daarnaast gebruiken ze 78 procent van alle energie en breng ze meer dan de helft van de wereldbevolking onder.