Praktijkrichtlijn voor PV-systemen

Praktijkrichtlijn PV-systemen

De prijs voor PV-systemen daalt en er is sprake van een sterke verbetering van de systeemrendementen. PV staat voor photovoltaïsch (PV), ook wel zonnepanelen genoemd. De prijsdaling en het hogere rendement zorgen er voor dat de populariteit van PV-systemen toeneemt. Branchevereniging UNETO-VNI vindt het belangrijk dat alle installaties op een correcte wijze worden geïnstalleerd.

Basiskennis

De branchevereniging heeft een grote bijdrage geleverd aan de NEN-praktijkrichtlijn 5310, blad 65, Aansluiten van PV-systemen. Basiskennis is noodzakelijk voor het correct installeren van een PV-systeem en het daarop aansluiten van de elektrotechnische installatie. Na het aansluiten moet het complete systeem, dus met inbegrip van de PV-systemen, voldoen aan NEN 1010. Bovendien moet de installatie een zo hoog mogelijk rendement opleveren.

NEN-praktijkrichtlijn 5310

De praktijkrichtlijn 5310 gaat in op diverse belangrijke aspecten die komen kijken bij het volledig installeren van een PV-systeem. Zo wordt er ingegaan op eigenschappen en risico’s die PV-systemen met zich meebrengen, maar ook op verschillende omvormers en AC- en DC-spanning. Daarnaast wordt er in de richtlijn ook ingegaan op brandveiligheid, aarding en beperking van schade door blikseminslag. Belangrijk is dat praktijkrichtlijn 5310 zich beperkt tot PV-systemen met een uitgangsvermogen tot 5 kVA die zijn gekoppeld aan het laagspanningsnet en zonder lokale opslag van energie.

Aanvragen

De NPR 5310, waaronder dit blad 65 valt, kost €293 en is te bestellen bij NEN-Uitgeverij (klantenservice@nen.nl). De praktijkrichtlijn wordt vrijwel jaarlijks aangepast of aangevuld, een abonnement is dan ook aan te bevelen.

Advertisment ad adsense adlogger