De burgemeester Molendijkflat is het eerste flatgebouw in Amersfoort dat dag en nacht gebruik kan maken van groene energie. Het gebouw heeft een slimme accu die opgewekte zonne-energie opslaat en aan woningen kan leveren.
“Wethouder Astrid Janssen en Alliantie directeur Joan van der Burgt zetten symbolisch de slimme accu van 160 kWh aan”
Groene energie bereikbaarder
Astrid Janssen, wethouder Energietransitie: “Om goed te leven binnen de grenzen van onze aarde is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van groene energie. Daarom werkt de gemeente, met partners in de stad en daarbuiten aan nieuwe manieren om dit te doen. We zien kansen in onze stad voor slimme batterijen voor de opslag van opgewekte groene energie bij bedrijven, woningen of wooncomplexen. Zo wordt groene energie bereikbaarder en beschikbaar voor vele groepen inwoners.”
CO₂-neutraal
Joan van der Burgt voegt toe: “Wij werken samen met onze partners aan slimme en innovatieve oplossingen om ons doel te halen: Al onze woningen moeten CO₂-neutraal zijn, uiterlijk in 2050. We investeren fors in energiebesparende maatregelen. Dat maakt onze woningen niet alleen duurzamer en comfortabeler, maar zorgt ook voor lagere energiekosten terwijl energieverbruik toeneemt van onze huurders.”
Hoe werkt de accu?
De accu met een opslagcapaciteit van 160 kWh, is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De slimme accu is aangesloten op de zonnepanelen op het dak en op het elektriciteitsnet. De accu verlicht daarmee de congestie op het lokale net door overtollige zonne-energie van het dak van het gebouw en de overtollige energie van het elektriciteitsnet op te vangen. Het zal de liften, verlichting en in de toekomst mogelijk het oplaadstation voor elektrische voertuigen van energie voorzien.
Deze pilot van gemeente Amersfoort en woningbouwvereniging de Alliantie draagt bij aan de slimme lokale energiesystemen van de toekomst. En biedt mogelijk op termijn een van de oplossingen voor het netcongestieprobleem.
De slimme accu zal de energiekosten op jaarbasis naar schatting met 15% verlagen, een besparing die uiteindelijk aan de bewoners wordt doorberekend.
De batterij zal de komende 10 tot 15 jaar dag en nacht werken. In 2023 wordt de accu getest om de juiste mix te vinden van het opslaan van energie en het ondersteunen van het lokale netwerk om de besparingen voor de huurders te maximaliseren. Het accu-pakket wordt aan het einde van de levensduur gerecycled.
ACCESS
De accu werd mogelijk gemaakt door een Europese samenwerking via gemeente Amersfoort. De pilot met energieopslag bij wooncomplexen is onderdeel van het Europese project ‘Advancing Communities towards low-Carbon energy Smart Systems’.
ACCESS heeft als doel om projecten voor slimme energienetten sneller van de grond te krijgen. Naast een pilot in Amersfoort vinden er ook pilots plaats in Zweden, België en Groot-Brittannië. Er zijn verschillende onderzoeksinstituten en universiteiten bij het project betrokken.
Samenwerking en leverering rond de slimme accu
De Europese Unie gaf financiering en technische ondersteuning. Woningcorporatie de Alliantie wilde graag lokaal samenwerken met de gemeente en stelde de ruimte beschikbaar. De strategische ondersteuning en het projectmanagement werden verzorgd door het Europese innovatie adviesbureau Bax & Company. De accu wordt geëxploiteerd door energiedienstverlener Petawatts en is geleverd en geïnstalleerd door Baas BV.
Slimme accu in flatgebouw Amersfoort.