Het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland heeft de top 25 van duurzame aanbesteders die de bouw en infrastructuur uitdagen weer gepubliceerd. Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij de gunning van projecten. Hierdoor worden innovaties bevorderd die ons land energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken. In de top drie staan dit jaar de provincies Noord-Brabant en Utrecht en Rijkswaterstaat.
“Het is van belang dat een grotere groep aanbesteders structureel duurzaamheid in haar aanbestedingen opneemt”
Top drie duurzame aanbesteders
Opnieuw voert de provincie Noord-Brabant de lijst aan. Deze keer met de allerhoogste score ooit behaald. Die provincie geeft een goed voorbeeld voor wat betreft duurzaam aanbesteden. Op 2 staat de provincie Utrecht, gevolgd door Rijkswaterstaat op 3. Een eervolle vermelding krijgt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Zij staan op op de 4e plaats.
Grote stappen
“De provincie Noord-Brabant krijgt bij 11 van haar 14 aanbestedingen de volle 6 punten. Noord Branbant noteerde een gemiddelde van 5.29. Vergeleken met de score van 2,2 waarmee de provincie de eerste editie van de Top 25 won laat zien dat er grote stappen voorwaarts worden gemaakt wat betreft het gunnen van projecten op basis van duurzaamheid”, benadrukt Jos van Alphen, van het Aanbestedingsinstituut. Hij is de samensteller van de lijst.
Provincie Utrecht is de tweede aanbestedende dienst die een gemiddelde score van 5 noteert. Utrecht kreeg bij acht van de 13 aanbestedingen de hoogste score. Rijkswaterstaat maakt een sprong. Daarmee keert zij terug in de top 3. Maar het verschil met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is marginaal. Het hoogheemraadschap paste duurzame gunningscriteria toe bij al haar 9 aanbestedingen. Rijkswaterstaat verbeterde zich door maar liefst 35 keer maximaal te scoren. Eindhoven handhaaft zich als best presterende gemeente. Zij wordt op korte afstand gevolgd door Amersfoort.
Nieuwkomers in de top 25 van duurzame aanbesteders
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en daar werken de nieuwkomers in de lijst hard aan. “Maar liefst negen aanbesteders maken hun entree in de lijst van toppers in duurzaamheid. De hoogste nieuwe binnenkomer is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op nummer vier. Waterschap Limburg is de grootste stijger. De gemeente Enschede noteerde vorig jaar plaats 26 en neemt nu plaats 17 in. Andere nieuwkomers zijn Vattenfall (18), Provincie Flevoland (24) en de gemeenten Leiderdorp (21), Hilversum (23) en Woerden (25)”, verteld Jos van Alphen verder.
Ook ProRail
ProRail vraagt regelmatig, naast de CO2-prestatieladder, om duurzaamheid in de gunning van grote projecten. Een fors deel daarvan wordt met toepassing van de erkenningsregeling onderhands aanbesteed. In de Top 25 worden alleen openbaar gepubliceerde aanbestedingen gescoord. Eerder werd daarom voor ProRail een officieuze score vastgesteld. Veel van de door ProRail aangeleverde gegevens zijn verifieerbaar via TenderNed. Daarom is besloten deze gunningsberichten te gebruiken als extra informatiebron. Daarmee is ProRail de negende officiƫle nieuwkomer van duurzame aanbesteders in de Top 25 van dit jaar.
Nederland 2050
Om te bereiken dat Nederland in 2050 energieneutraal, circulair en klimaatbestendig is, zal meer sturing nodig zijn op het stimuleren van duurzame innovaties. Met aanbestedingsopgaven die ondernemers in staat stellen daarin te investeren. Het is vooral van belang dat een grotere groep aanbesteders structureel duurzaamheid in haar aanbestedingen opneemt.
Bron en overzicht top 25: Het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland. Daar is ook de podcast over dit onderwerp te beluisteren en aanvullende informatie te vinden.