In Arnhem wordt het 55.000 m2 grote ING-pand getransformeerd. Onder de naam High Park. Een transformatie is feitelijk een particulier initiatief, maar de gemeente Arnhem legt hier wel ‘de rode loper’ voor uit. H
De transformatie is welkom: de voorspelling is dat er tot 2030 in Arnhem zo’n 12.000 nieuwe woningen nodig zijn
De gemeente heeft met de ontwikkelaar afgesproken dat minimaal 23 procent van de in totaal 400 te realiseren woningen sociale woningen moeten zijn. Dat betekent een huur van maximaal 710,68 euro (2016). Het voormalige pand van de ‘Postcheque- en Girodienst’ in Arnhem werd in 1956 in gebruik genomen als groot automatiseringcentrum.
Woon- en werkgebied
Het voormalige ING kantoor, gelegen aan de Velperweg, is in de jaren zestig ontworpen door Architectenbureau Van den Broek en Bakema. Het 55.000 m² grote wordt gedeeltelijk gesloopt. Door het geheel te renoveren en nieuwe delen toe te voegen ontstaat er een levendig nieuw woon- en werkgebied.
De gehele ontwikkeling bestaat in totaal uit drie gebouwen, het Oostgebouw, het West-gebouw en het Kruisgebouw. High Park wordt gerealiseerd in het Kruisgebouw en biedt in totaal 289 appartementen. Het zwaartepunt van de herontwikkeling ligt op wonen, rijkelijk aangevuld met werken, voorzieningen en horeca.
Onder het Kruisgebouw liggen twee multifunctionele paviljoens, geschikt voor een klein kantoor of horeca. In de kelder komt een supermarkt en aanvullende retail. De ontwikkelingen in het Oost-gebouw (70 huurappartementen) en het West-gebouw (40 nieuwbouw koopappartementen) behoren niet tot deze investering.
Landschapspark
Om en onder High Park wordt een landschapspark aangelegd dat veel rust en ruimte creëert voor de bewoner. Het park brengt alle onderdelen binnen het gebouw samen en verbindt het gebouw tegelijkertijd met zijn omgeving. Natuurlijke meanderende paden doorkruisen het park en verbinden de gebouwen, buurt en de stad.
Transformatie in Arnhem
Arnhem behoort tot de top hoort van gemeentes waar kantoorgebouwen een andere bestemming krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Dynamis. De gemeente Arnhem zet fiks in op het realiseren van sociale woningen.
Enkele feiten & cijfers:
• De voorspelling is dat er tot 2030 in Arnhem zo’n 12.000 nieuwe woningen nodig zijn, om aan de behoefte te kunnen voldoen. Op de wat kortere termijn betekent dat dat de gemeente plannen heeft voor 5.500 extra woningen.
• Arnhem is traditioneel een stad met veel kantoren. De leegstand van kantoorgebouwen heeft Arnhem dus ook zwaarder geraakt dan andere delen van Nederland. Dat probleem blijkt een grote kans; er zijn hier al veel succesvolle transformaties geweest. Van voormalige kantoorgebouwen, naar (voor een belangrijk deel) betaalbare woningen. Zoals de Rijkswaterstaat-toren, Camelotcampus of straks ook het voormalige ING-pand.