Wereldprimeur: circulair cement

Wereldprimeur-circulair-cement

Tijdens de Provada lanceerden familiebedrijf Rutte en New Horizon Urban Mining een regelrechte wereldprimeur. De machine ‘Freement’ maakt het mogelijk om cement terug te winnen uit beton en daarmee opnieuw beton te maken.

Feitelijk werkt het als het herkauwen van een koe

De productie van beton gaat gepaard met een enorme CO2-emissie. Met name het produceren van het noodzakelijke cement is zeer belastend voor het milieu. Wereldwijd is de emissie van het produceren van cement vergelijkbaar met de emissie van alle logistieke processen.

Achter de schermen werkten de Rutte Groep en New Horizon Urban Mining al jaren aan een oplossing, met als uitgangspunt beton uit gebouwen circulair te kunnen gebruiken. De installatie is inmiddels uitvoerig getest en zal vanaf het lanceringsmoment ingezet worden voor al het beton dat op projecten van New Horizon vrijkomt bij de ontmanteling van gebouwen.

Het recyclen van beton uit gebouwen tot fundering onder wegen zal daarmee definitief tot het verleden gaan behoren.

Waarde uit beton

“We halen letterlijk waarde uit beton, waardoor we denk ik veel gebouweigenaren kunnen verleiden de ontmanteling op deze circulaire manier te gaan doen”, stelt Michel Baars (eigenaar New Horizon Urban Mining).

Hoe werkt het

Met de machine kan beton in grind, zand en cement worden gescheiden; de oorspronkelijke grondstoffen. Feitelijk werkt het als het herkauwen van een koe. De langs elkaar heen draaiende assen maken een soort wrijfbeweging. Het herkauwen gaat net zo lang door tot het grind schoon is. Het vrije cement bestaat uit hele kleine korreltjes die omhoog geblazen worden en afgezogen.

Naar verwachting kan de machine 130.000 ton beton per jaar verwerken.

Advertisment ad adsense adlogger