In Eerbeek, Gelderland, wordt een voormalig stortplaats afgedekt met speciaal zonnefolie, dat zonne-energie opwekt. De lokale energiecoöperatie BrummenEnergie zet zich al jaren in voor het proefproject. Na een subsidie van de provincie Gelderland krijgt het duurzame initiatief groen licht.
In eerste instantie wordt op één stortplaats een test uitgevoerd met het zonnefolie, zoals dat is ontwikkeld door het Nederlandse HyET Solar. Mocht deze proef succesvol zijn, dan zal het folie voor meerdere stortplaatsen gebruikt gaan worden.
Innovatief zonnefolie
De gedachte om een stortplaats af te sluiten met innovatief zonnefolie is uniek in Nederland en werd bedacht door de lokale energiecoöperatie Brummen Energie, in overleg met de eigenaar van de stortplaats. De komst van het proefproject is een staaltje burgerinitiatief dat nu dus beloond is door de provincie. BrummenEnergie heeft voor de realisatie de handen ineen geslagen met Solar Green Point, binnen de zogenoemde ‘Coöperatie Solar Green Point de veluwe Eerbeek’.
Tweede Kamer
Het is voor het eerst dat een stortlocatie op zodanige wijze wordt afgedicht. Het zonnefolie voldeed dan ook niet volledig aan de gestelde regelgeving voor afdichting van stortplaatsen. Op initiatief van de gemeente Brummen heeft de provincie Gelderland daarom aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een verzoek ingediend om dit experiment juridisch goed te keuren. De Tweede Kamer stemde hier in september mee in.
Inwoners participeren
Zo’n 4.000 vierkante meter van de voormalige stortplaats zal eerst worden geëgaliseerd. Daarna wordt een steunlaag aangebracht dat het zonnefolie kan dragen. De proef zal twee jaar duren, met ingang van 2016. “De proef moet aantonen dat een volledig zonnepark zowel economisch, juridisch als technisch haalbaar is. Ook de inpassing in de omgeving is van belang” zo schrijft BrummenEnergie. Er wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een businesscase, waarbij inwoners en bedrijven uit Brummen kunnen participeren. Wanneer de test succesvol blijkt, kan de gehele stortplaats worden bedekt met het zonnefolie, waardoor er jaarlijks genoeg energie kan worden opgewekt om 1.200 tot 1.500 huishoudens van stroom te voorzien.