NL infrastructuur magneet voor investeerders

Extra geld en versnelling voor infraprojecten - Kennisuitwisseling Nederland en Duitsland op het gebied van infrastructuur NL infrastructuur magneet voor investeerders

Nederland blijft een belangrijke markt voor investeerders in infrastructuur. Hoewel Nederland plaats 1 in de ranglijst heeft moeten afstaan aan Duitsland is ons land nog steeds een van de aantrekkelijkste landen om te investeren als het gaat om de infrastructuur.

‘We bevinden ons op een kantelpunt in Nederland’

Dat Nederland een belangrijke markt is voor investeerders in infrastructuur, blijkt uit de CMS Infrastructure Index 2019 ‘Bridging Continents’. Deze laat zien dat een keerpunt is bereikt in de wereldwijde transitie naar groenere, slimmere en duurzamere investeringen.

Duurzaamheidsrace

De top vijf beste landen om in te investeren zijn achtereenvolgens: Duitsland, Nederland, Singapore, Australië en Canada. In Nederland bieden vooral de traditionele en digitale infrastructuursectoren sterke kansen voor wereldwijde spelers, zoals Macquarie Capital, Siemens en Shell.

Duitsland verstoot Nederland van de eerste plaats door haar focus op duurzaamheid en innovatie. Ondanks wat controverse over de vraag of de regering zich houdt aan doelstellingen en die doelstellingen ambitieus genoeg maakt, is klimaat een essentieel onderdeel van de politieke agenda. Daardoor zijn er veel kansen op het gebied van projecten die duurzame energie en EV-infrastructuur ondersteunen.

Duurzaam leiderschap

In de top tien worden maar liefst zes plaatsen ingenomen door Europese landen. Het continent is op het gebied van 5G, duurzame energie en elektrisch transport bezig met de race naar duurzaam leiderschap en een proactief overheidsbeleid hierin begint op stoom te komen.

Het Brexit-effect eist duidelijk ook zijn tol; het Verenigd Koninkrijk daalt met vijf plaatsen naar plek negen in de index.

Innovatie

Petra Heemskerk, partner en hoofd van het Mobility-team bij CMS in Nederland: “Behoefte aan infrastructuur is van alle tijden. Toch bevinden wij ons op een kantelpunt in Nederland. Verplichtingen om bij het realiseren van infrastructuur duurzaamheidsdoelstellingen na te streven gaan hand in hand met de noodzaak te innoveren.”

Meer en meer komt het besef dat publieke en private partijen daarbij niet zonder elkaar kunnen, ziet Heemskerk. “De kunst is om het juridische raamwerk waarbinnen die samenwerking gestalte krijgt, niet knellend, maar faciliterend te laten zijn.”

Over de Infrastructure Index

CMS publiceert elke twee jaar de Infrastructure Index waarin de aantrekkelijkheid van investeren in infrastructuur in 50 landen wordt vergeleken.

De parameters van de index zijn gebaseerd op deze zes indicatoren: economische status, duurzaamheid en innovatie, belastingklimaat, politieke stabiliteit, ondernemingsklimaat en private participatie.

Download de Bridging Continents van CMS

Advertisment ad adsense adlogger