Rotterdamse woonwijk Nieuw Kralingen herbergt straks 800 woningen

Rotterdamse woonwijk Nieuw Kralingen herbergt straks 800 woningen

De gemeente Rotterdam heeft samen met ontwikkelaars Heijmans en ERA Contour de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor de woonwijk Nieuw Kralingen.

Het is de grootste uitbreiding van woningen binnen de ring sinds jaren

In de overeenkomst staan afspraken over onder meer het woningbouwprogramma, de taakverdeling en de kosten. De bouw van Nieuw Kralingen start in 2021. Al eerder werd een intentieovereenkomst gesloten voor het project.

Ontwikkelcombinatie

De ontwikkelaars werken samen als de Ontwikkel Combinatie Nieuw Kralingen (OCNK). Ze bouwen samen met de gemeente maximaal 800 woningen. 400 woningen worden door Heijmans gebouwd en 400 woningen door Era Contour. Dit gebeurt aan de westkant van het Kralingse Bos. Het is de grootste uitbreiding van woningen binnen de ring sinds jaren.

“Dit is een bijzondere stap op weg naar meer woningen voor gezinnen in Rotterdam op een gewilde locatie. Er is volop ruimte voor kinderen om op te groeien. Het aantal woningen in Rotterdam neemt met dit project toe met achthonderd en draagt bij aan het oplossen van het tekort aan woonruimte”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wijk in balans

De ligging van Nieuw Kralingen is uniek. Aan het Kralingse Bos én vlakbij het centrum van Rotterdam. In deze gemengde stadswijk bouwen de samenwerkende partijen woningen voor gezinnen met hogere inkomens, die in ruime woningen in de buurt van het centrum willen wonen. Voor Rotterdam is het belangrijk dat er voor deze woningzoekenden een passend huis is, zodat ze de stad niet hoeven te verlaten.

Bomen en groen

De Bosdreef wordt in noordwestelijke richting verplaatst. Hiermee hebben de bewoners van Nieuw Kralingen direct toegang tot het bos. Nieuw Kralingen is een wijk met veel groen, dat op deze manier goed aansluit bij de bosrijke omgeving.

De ontwikkelcombinatie heeft de gronden van het bedrijventerrein Boezembocht gekocht. Op deze plek en op het terrein van de uitvoeringslocatie van Stadsbeheer, ook wel bekend als de kwekerij van de gemeente Rotterdam, wordt de nieuwe wijk gebouwd.

De uitvoeringslocatie van Stadsbeheer verhuist naar de Melanchtonweg en de Fairoaksbaan. Daar is genoeg plek voor de opslag, de kwekerij, het bomendepot en het kantoor van Stadsbeheer.

Advertisment ad adsense adlogger