Overeenstemming voor nieuwe CAO Groen Grond en Infrastructuur

Overeenstemming voor nieuwe CAO Groen Grond en Infrastructuur

Cumela, HZC en CNV zijn tot overeenstemming gekomen voor de nieuwe CAO Groen Grond en Infrastructuur (CGI). Deze gaat in op 1 januari aanstaande. De looptijd van de nieuwe CAO is 21 maanden. FNV overlegt nog met haar leden over het resultaat rond de nieuwe CAO.

“De werkgevers zijn blij met de looptijd van 21 maanden, dat geeft duidelijkheid in de Groen, Grond en Infrastructuur sector”

Er lopen op dit moment verschillende CAO onderhandelingen rond de nieuw vast te stellen CAO’s. Bouwend Nederland is er nog niet uit met de vakbonden rond de nieuwe afspraken. De Groen Grond en Infrastructuur 2025-2026 CAO is al wel uitonderhandeld.

Totaal 7 procent

Er zijn drie stappen voor de loonsverhoging in de nieuw CAO afgesproken, te weten:
– 4 procent loonsverhoging per 1 januari 2025,
– 1,5 procent per 1 januari 2026,
– nogmaals 1,5 procent vanaf 1 september 2026.

En verder in de nieuwe CAO?

– Er komt een model voor oproepkrachten tot maximaal 1040 uur per jaar in de CAO.
– Ook komt er een aparte bijlage bij de CAO. Daarin staat welke regelingen er zijn. Onder meer op het gebied van mantelzorg en verlofsparen.
– Verder willen de partijen duurzaam reizen bevorderen. Daarom zijn er CAO afspraken gemaakt over een fietsvergoeding voor woon-werk verkeer tot 5 kilometer. De vergoeding is dan 0,23 cent per kilometer.
– Tevens wordt onderzocht wat mogelijkheden zijn rond een opleidingsbudget, het uitbreiden van het T-rijbewijs en een cursus Nederlandse taal.
– Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de uitbetaling van gewerkte overuren die niet via ‘tijd-voor-tijd’ vergoed worden.

Seniorenregeling

Verder wordt de bestaande seniorenregeling (filmpje) is in de nieuwe CAO verlengd. Verlenging is tot en met 31 december 2030.

Instemming

Eerdaags wordt het onderhandelingsresultaat besproken met de Commissie Sociale Zaken van Cumela. Die moet namens de leden instemmen met het behaalde resultaat rond de structuur CAO. Ook FNV, gaan het onderhandelingsresultaat aan de leden voorleggen. Zodra de achterbannen van Cumela, HZC en CNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat, komt er een nieuwe cao-tekst die voor bindend verklaring wordt voorgelegd aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die procedure is een vast geregelde wettelijke formaliteit.

Heb je vragen over de nieuw voorgenomen CAO Groen Grond en Infrastructuur 2025-2026, neem dan contact op met je werkgever, vakbond of branchevereniging.

Bron: Cumula, CNV, FNV, HZC en de Rijksoverheid.

Zie ook: Overzicht loonsverhogingen per CAO.

Advertisment ad adsense adlogger