Multimodale Knoop Schiphol wordt aangepakt

Multimodale Knoop Schiphol (MKS) wordt aangepakt

De werkzaamheden aan de perrons op station Schiphol Airport, in het kader van het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS), zijn gestart.

“MKS bestaat uit 5 verschillende deelprojecten, waaronder verbouwing van de stijg- en daalpunten op het station Schiphol Airport”

Begin januari is aannemer BAM Infra gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. De liften op de perrons, die leiden naar het bovenliggende Schiphol Plaza, worden vernieuwd, zodat ze in de toekomst betrouwbaar blijven.

Alle liften op het station zijn nu buiten gebruik. Tijdens de werkzaamheden kunnen reizigers gebruik maken van de vaste trappen, roltrappen en de rolbanen.

Planning

“De werkzaamheden zijn voor Schiphol ingrijpend. We raken namelijk direct het bovenliggende Schiphol Plaza”, zegt Rien Nederveen projectmanager MKS. “Het is voor de reiziger ook ingrijpend dat de komende drie maanden de liften buiten gebruik zijn. Alles wat wij nu uitvoeren helpt de andere MKS-deelprojecten.”

Als dit jaar de trappen en liften zijn aangepast, gaat de verbouwing van Plaza en aan het busstation verder. “Het is een kunst om straks alles goed op elkaar aan te sluiten. In de voorbereiding hebben we veel werk verzet samen met Schiphol en onze aannemer BAM Infra, we kijken uit naar een verdere goede uitvoering.”

(Lees verder onder de afbeelding.)

Doorstroming

Rien Nederveen vervolgt: “Door deze aanpassingen zal de reizigersdoorstroming worden verbeterd. We werken samen met een ander project van ProRail, namelijk Groot Onderhoud Schiphol. We liften mee op de treinvrije periodes van dit project.”

Nederveen: “We verwachten door samen op te trekken de hinder voor reizigers te beperken. Dit project is bezig om de spoorinfrastructuur van de Schipholtunnel weer klaar te maken voor de komende veertig jaar. Zo versterken beide projecten elkaar.”

Normaal gesproken worden werkzaamheden zoveel mogelijk in vakantieperiodes gepland. Maar op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste periodes van het jaar. De grootschalige vernieuwingswerkzaamheden aan de Schipholspoortunnel en het project Multimodale Knoop Schiphol worden daarom alleen in de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd.

Daarmee plannen we zoveel mogelijk buiten de vakanties om zodat de luchthaven voor reizigers zo veel mogelijk bereikbaar blijft. Beide projecten gaan dan ook pas rond begin oktober verder met het volgende deel van de werkzaamheden.

Lees meer over de Multimodale Knoop Schiphol (MKS)

Advertisment ad adsense adlogger