Duurzame woonwijk De Kaai aan de Maas

Het voormalige terrein van Unilever op de Kop van Feijenoord verandert de komende jaren van bedrijventerrein in de nieuwe en duurzame woonwijk De Kaai.

“Alle woningen in De Kaai worden gasloos opgeleverd en krijgen een duurzaam energiesysteem”

In De Kaai komen ongeveer duizend huizen, is er ruimte voor horeca, culturele voorzieningen en creatieve maakindustrie. Aan de waterkant worden de kades omgetoverd tot wandel- en fietspaden voor een betere bereikbaarheid en verbinding met het centrum.

De gemeente Rotterdam en ontwikkelaars VORM en Amvest, eigenaren van het terrein, hebben samengewerkt om een ambitie voor dit gebied op te stellen. Eind 2026 is de verwachting dat de eerste woningen worden opgeleverd.

Levendige plek

Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Ontzettend mooi dat we deze unieke plek aan de Nieuwe Maas samen met VORM en Amvest gaan transformeren tot een nieuwe woonwijk aan het water met duurzame, circulair gebouwde huizen. Een wijk met ruimte voor gezellige cafeetjes en sportfaciliteiten. De groene kade wordt een levendige plek waar je prettig kunt verblijven met een prachtig uitzicht op de iconische skyline van Rotterdam.”

Mix koop- en huurwoningen

De Kaai ligt tussen de Nassaukade, Nassaustraat en Röntgenstraat op het voormalige Unileverterrein. De monumentale uitstraling van de margarinefabriek blijft behouden. Met de ontwikkeling van De Kaai beoogt de gemeente Rotterdam een nieuw deel van Feijenoord te ontwikkelen voor de Feijenoorders en andere Rotterdamse woningzoekers.

Daarom komt er een mix van koop- en huurwoningen voor starters, jongeren, ouderen, gezinnen en huidige bewoners die een nieuwe woning in de wijk willen vinden.

Wethouder Zeegers: “Ik ben heel blij dat we in De Kaai betaalbare, circulaire en duurzame woningen gaan bouwen in balans met de natuur. Zo worden de materialen van bestaande gebouwen zoveel mogelijk hergebruikt en wordt er gebruikgemaakt van duurzame materialen die beter zijn voor het milieu.”

Gasloos

Alle woningen worden gasloos opgeleverd en worden voorzien van een duurzaam, fossielvrij energiesysteem. Ook worden de woningen toekomstbestendig, rekening houdend met de lokale natuur, de warme zomers en lange regenperiodes. Daarom komt er goede wateropvang, veel groen voor voldoende schaduw en een getijdenoever langs de kade waar de natuur haar weg weer terug vindt.

Toekomstige plannen

Het komende jaar nodigt de ontwikkelaar VORM de omwonenden en geïnteresseerden uit om mee te denken over de toekomstige plannen, zoals de invulling van de kade. Het is de start van gesprekken met buurtbewoners om de plek nieuw leven in te blazen. De eerste bijeenkomst is maandag 13 februari bij de voormalige Upfield margarinefabriek.

Meer informatie via www.dekaairotterdam.nl.

Advertisment ad adsense adlogger