Met de herinrichting van het drukke verkeersknooppunt Westplein in het centrum van Utrecht creëert de gemeente een nieuwe buurt, het Lombokplein. De gemeente Utrecht heeft BAM Infra Nederland geselecteerd voor het uitvoeringsontwerp. Er is al gestart. Eind 2025 wordt het uitvoeringsontwerp opgeleverd. De gemeente besluit nog welke partij de uitvoering gaat verzorgen.
“Met de herinrichting naar Lombokplein, komt er een groene, autoluwe en waterrijke buurt”
Westplein wordt Lombokplein
De gemeente Utrecht heeft het Westplein aangemerkt als één van de ontwikkelgebieden in het centrum van de stad. De gemeente wil deze gebieden groener en leefbaarder maken. Voor het drukke Westplein, betekent dit het terugbrengen van het verkeer. Het wordt een stadsstraat met twee rijbanen en een maximum snelheid van 30 kilometer.
De aangrenzende Graadt van Roggenweg wordt verlegd en versmald naar twee rijbanen. Ook wordt de Leidse Rijn in de stad weer bevaarbaar gemaakt. Het water wordt onderdeel van de toekomstige verbinding met de Catharijnesingel. Er komen bruggen over de Leidse Rijn en een fietsroute langs dat water.
Maatwerk
Het bouwteam is druk met het uitvoeringsontwerp van de herinrichting, maar zeker met de fasering van de uitvoering. De complexe en drukke verkeerssituatie op het Westplein en de Graadt van Roggenweg krijgt een gefaseerde aanpak. De veilige doorgang voor fietsers, openbaar vervoer en autoverkeer is van groot belang. Bovendien liggen er vele kabels en leidingen in de grond waar rekening mee gehouden dient te worden.
Roy van der Voort, projectmanager van de gemeente Utrecht: “Het Lombokplein is een groot en complex binnenstedelijk project in het centrum van Utrecht. Door al in de bouwteam-fase samen te werken, zijn we in staat de krachten te bundelen. Dit gaat om het uitwerken van het faseringsplan, een juiste risicoverdeling en transparante prijsvorming. We kijken uit naar een constructieve samenwerking met BAM waarin we elkaar aanvullen en samen dit mooie project tot een succes maken”.
Ook onderzoeken de gemeente en BAM hoe digitale instrumenten zoals het Geografisch Informatie Systeem (GIS) toepasbaar zijn voor het optimaliseren van de uitvoering. Ook is het duurzaam uitvoeren van de herinrichting voor zowel gemeente als BAM belangrijk.