De buurt betrekken bij de inrichting van de inrichting van de buitenruimte. Dat is volgens IJslander een succesvolle manier om de buitenruimte zo optimaal mogelijk in te richten. Al diverse projecten zijn op deze manier opgeleverd en met als tevredenheid van zowel de opdrachtgever als de gebruiker.
Buurtparticipatie en Leefbaarheid
In het rapport ‘Buurtparticipatie en Leefbaarheid’ van de Rijksoverheid is onderzocht hoe buurtparticipatie de leefbaarheid in een wijk beïnvloedt. Uit de bevindingen blijkt dat actieve betrokkenheid van bewoners een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van de leefbaarheid. Het onderzoek toont aan dat buurtparticipatie leidt tot de vorming van sociale netwerken en een sterkere band met de buurt, wat resulteert in een minder snelle doorstroming van bewoners. Voorbeelden hiervan zijn de beter onderhouden speelplekken, ingericht door buurtbewoners.
Online participeren
Waar vroeger fysieke bijeenkomsten nodig waren, kan het proces van buurtparticipatie nu geheel online. Hier kan alle informatie met betrekking tot het project worden gevonden. Ook kunnen buurtbewoners hier reactie en voorkeur aangeven.
IJslander werkt graag samen met de buurt om sport- en speelplaatsen in de openbare ruimte te creëren of te renoveren. Dit kan variëren van een pannakooi tot het plaatsen van schommels of wipwappen. Als je tijdens dit proces ontzorgd wilt worden, staat IJslander klaar om zowel de opdrachtgever als de buurt te begeleiden bij de realisatie van de speelplek.
Toewijzing gemeente
De werkwijze begint met de toewijzing van een speelplek door de gemeente. Deze plek wordt vervolgens op de website Speeltuinbouwer geplaatst en de buurt wordt geïnformeerd. Kinderen kunnen via deze site van Speelplan, een onafhankelijk bureau voor ontwerp, advies en inspectie van speelruimtes, hun eigen speel- en sporttoestellen van IJslander kiezen. Dit verhoogt zowel het plezier als het gebruik van de speelplek.
Door de buurt beter en eerder te betrekken in het proces van de inrichting van de buitenruimte, worden de speelplekken beter afgestemd op de behoefte van een wijk of buurt. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat er meer gesport en gespeeld wordt en dat kinderen meer plezier hebben. En hoe mooi is dat?