De cyberveiligheid van bedrijven binnen de bouwsector? Voorkom problemen door (simpele) voorzorgsmaatregelen

De cyberveiligheid van bedrijven binnen de bouwsector

In veel sectoren is de digitalisering in volle gang. Zo ook in de bouwsector. Denk bijvoorbeeld aan het virtueel inzien van bouwtekeningen en het inzetten van robots, maar ook het werken op afstand en het gebruiken van verschillende apps en tools. Naast de digitalisering heeft de bouwsector ook te maken met andere innovaties. Deze innovaties brengen veel voordelen met zich mee, maar het zorgt er ook voor dat je als bedrijf extra aandacht moet schenken aan de cyberveiligheid ervan. We zetten hieronder een aantal voorzorgsmaatregelen op een rij waarmee je eventuele problemen kunt voorkomen.

1. Schakel hulp in van een IT-partner

Een sterke cyberveiligheid binnen bedrijven begint door het inschakelen van een professional zoals een IT-partner. Met de digitalisering in de bouwsector worden immers steeds meer werkzaamheden via het internet uitgevoerd, en dat betekent ook dat alles wat je doet op het internet via een veilige weg moet gaan. Een sterke IT-strategie is daarom een must voor bouwbedrijven.

Een IT-partner kan je hierin adviseren en kan ook een veilige ICT-omgeving voor jou creëren. Denk aan een partner die is gespecialiseerd in IT voor bouwbedrijven, die verschillende oplossingen voor jou kan realiseren. Denk aan een veilige omgeving waarmee je met BIM kunt werken, maar tegelijkertijd ook contact kunt houden met jouw collega’s en altijd toegang hebt tot documenten. Zelfs kun je een executive inschakelen die jou kan ondersteunen tijdens het proces om een veilige IT-strategie te ontwikkelen.

2. Tweefactorauthenticatie

Cyberveiligheid in de bouwsector is een steeds belangrijker wordend onderwerp, vooral met de digitalisering en de innovaties die hierbij komen kijken. Een misschien voor de hand liggende tip, maar wel een heel belangrijke, is dat je veilig om moet gaan met gegevens. Denk aan de gegevens die op je laptop of tablet staan. Op je tablet op de bouwplaats gebruik je bijvoorbeeld een wachtwoord, maar is dit wachtwoord wel veilig genoeg? Net zoals het wachtwoord dat je gebruikt voor jouw laptop. Op jouw tablet en laptop staan natuurlijk allerlei documenten die erg belangrijk zijn, waar veilig mee moet worden omgegaan.

Om problemen te voorkomen, is het een tip om tweefactorauthenticatie in te schakelen. Dit betekent dat, als je wil inloggen op jouw tablet of laptop, dat je een tweede stap moet uitvoeren om te kunnen inloggen. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een code die je krijgt op je telefoon per sms. Zo kun je dus niet alleen met jouw wachtwoord in jouw apparaten komen, wat het dus ook een stuk moeilijker maakt voor hackers.

3. Software-updates uitvoeren

Het is belangrijk om regelmatig software-updates uit te voeren als je werkt met verschillende systemen. Door het uitvoeren van dit soort updates zorg je ervoor dat de systemen veilig blijven, maar dat ze ook up-to-date blijven. Met deze relatief simpele oplossing kun je ook eventuele problemen voorkomen.

4. Thuiswerken? Zorg voor een veilige digitale omgeving

In de bouwsector kan het zijn dat je ook weleens thuis werkt, in plaats van op kantoor. Waar je ook werkt, het is belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je in een veilige digitale omgeving werkt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de verbinding altijd veilig is, en dat je niet zomaar op berichten klikt die je niet helemaal vertrouwt.

5. Trainingen

Wist je dat je ook trainingen kunt volgen op het gebied van cybersecurity? Door dit soort trainingen te volgen, krijg je meer ins en outs over dit onderwerp en kun je dit ook toepassen in jouw eigen bedrijf om problemen te kunnen voorkomen. Dit soort trainingen kunnen handig zijn voor iedereen binnen het bedrijf, zodat ook iedereen op de hoogte is hoe er in een digitale omgeving gehandeld kan worden op een veilige manier.

Advertisment ad adsense adlogger