Energiecontracten vergelijken: hier kun je op letten

Energiecontracten vergelijken hier kun je op letten

Met een eigen huis komen een aantal vaste lasten om de hoek kijken. Zo moet je ook een energiecontract afsluiten als je op jezelf of samen gaat wonen. Je kunt natuurlijk ook tussentijds veranderen van energiecontract, mocht er iets veranderen in het huishouden of mocht je op zoek willen gaan naar een betere deal. In dit soort situaties is het verstandig dat je energiecontracten en -leveranciers met elkaar gaat vergelijken. Waar je op kunt letten, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Soort contract

Energie afsluiten gaat gepaard met kijken welk energiecontract het beste bij jou past. Denk aan een variabel, vast of dynamisch contract.

Een variabel contract is een energiecontract met variabele tarieven en een variabele looptijd. De tarieven kunnen namelijk tussendoor veranderen, wat kan betekenen dat de tarieven omhoog en omlaag kunnen gaan. Ook zit je niet vast aan een bepaalde looptijd. Een vast contract is een energiecontract met vaste tarieven die je tijdens het afsluiten van het contract vaststelt. Bij een vast contract zit je wel vast aan een bepaalde looptijd, namelijk vaak een jaar of een aantal jaar. Dit kun je zelf bepalen. Handig als je graag meer zekerheid wil. Bij een dynamisch energiecontract kunnen de tarieven zelfs elke dag veranderen, waardoor je kunt inspelen op de lage energietarieven en op die momenten jouw apparaten kunt laten draaien.

2. Duurzaam

Ook is het slim om te kijken naar de duurzaamheid van de energieleverancier. Een energieleverancier kan namelijk ook duurzame energie en gas aanbieden. Het is erg belangrijk om hierop te letten, aangezien je natuurlijk wel een steentje wil bijdragen aan het milieu. Kijk daarom eens goed naar waar de energieleverancier het gas en de stroom vandaan haalt. Het is belangrijk dat dit afkomstig is uit duurzame bronnen, zoals windenergie uit Nederland. Daarnaast zou je ook zelf kunnen overwegen om op een duurzame manier energie op te wekken. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van jouw woning laten leggen. Als het zonlicht erop schijnt, kun jij energie opwekken die je vervolgens ook zelf kunt gebruiken. Hiermee ben je ook duurzaam bezig, maar kun je ook nog eens geld besparen op de energierekening.

3. Tarieven

Ook de tarieven spelen natuurlijk een grote rol als je energieleveranciers met elkaar gaat vergelijken. De tarieven kunnen namelijk per energieleverancier verschillen. De ene energieleverancier vraagt meer voor een kuub gas of een kWh stroom dan een andere energieleverancier. Je kunt hierop letten, maar kijk ook eens naar de vaste tarieven die worden aangeboden. De vaste tarieven zijn bijvoorbeeld de tarieven die worden gevraagd voor het leveren van gas en stroom. De vaste tarieven kunnen bovendien ook verschillen per energieleverancier.

4. Wachttijd

Daarnaast kun je ook kijken naar de wachttijd die de energieleverancier heeft opgesteld. Dit is vooral handig als je binnen een bepaalde tijd een energiecontract moet hebben afgesloten, bijvoorbeeld als je snel gaat verhuizen en als je al een brief hebt gekregen dat je voor een bepaalde datum een energiecontract moet hebben afgesloten. Het is daarom goed om te kijken hoeveel tijd eroverheen gaat voordat jouw energiecontract wordt goedgekeurd. Je kunt bij sommige energieleveranciers ook een spoedaanvraag indienen. Met spoed energie aanvragen kan een goede tip zijn als je binnen een korte periode moet voorzien zijn van een energiecontract.

5. Voorwaarden

Een energieleverancier heeft een aantal voorwaarden opgesteld omtrent het energiecontract. Het is belangrijk om je hierin eens goed te verdiepen, want in de voorwaarden kunnen ook belangrijke onderwerpen staan die je als klant ook wel moet weten. Denk bijvoorbeeld aan de opzegtermijn waar je mee te maken hebt als je een vast contract afsluit. Welke voorwaarden hieraan verbonden zitten, vind je vaak terug in de voorwaarden die de energieleverancier heeft opgesteld.

Advertisment ad adsense adlogger