Circulair ontwerp en kosteneffectiviteit. Hoe kun je de bouw- en bedrijfskosten minimaliseren door materialen te recyclen?

Hourglass, Amsterdam, Nederland Aluminium Recyclen.

De bouwsector staat voor tal van uitdagingen op het vlak van klimaatverandering. Hij is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en de productie van afval. Met de toenemende verstedelijking en de behoefte aan duurzame ontwikkeling is het essentieel om innovatieve oplossingen te implementeren om de negatieve invloed van de bouw op het milieu te minimaliseren. Eén daarvan is het idee van een gesloten kringloop.

Een gesloten kringloop in de bouw. Wat is dit en hoe beïnvloedt dit het milieu?

Een van de belangrijkste benaderingen is het concept van een circulaire economie in de bouw. Daarbij gaat het erom gebouwen te ontwerpen, bouwen en gebruiken op een manier die het gebruik van materialen maximaliseert, afval minimaliseert en emissies verkleint. Voordelen van deze aanpak zijn onder andere:

  • besparing van grondstoffen: het gebruik van gerecyclede materialen vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en spaart zo natuurlijke hulpbronnen,
  • verminderde CO₂-uitstoot: een lager energieverbruik tijdens de productie van gerecyclede materialen leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen,
  • afvalbeperking: ontwerpen voor demontage en hergebruik van bouwonderdelen vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt,
  • energie-efficiëntie: gebouwen die in het kader van de circulaire economie zijn ontworpen, zijn vaak beter geïsoleerd en verbruiken minder energie tijdens exploitatie.

Nederland is een van de koplopers op het vlak van de implementatie van geslotenkringloopprincipes in de bouw. Volgens de gegevens was de bouwsector in Nederland goed voor ongeveer 50% van het nationale verbruik van grondstoffen en produceerde deze sector 40% van de totale hoeveelheid afval. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Nederlandse overheid een strategie geïmplementeerd om tegen 2050 een volledig circulaire economie te hebben, met een tussentijdse doelstelling om 50% minder primaire grondstoffen te verbruiken tegen 2030.

Het implementeren van gesloten kringloop principes in de bouwsector is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de economie. Bedrijven die deze praktijken overnemen, kunnen rekenen op besparingen door een lager grondstoffenverbruik, lagere afvalverwijderingskosten en een verbeterde energie-efficiëntie van gebouwen. Bovendien betekent het groeiende milieubewustzijn van de samenleving dat investeerders steeds vaker op zoek zijn naar duurzame oplossingen, waardoor er een concurrentievoordeel op de markt ontstaat.

Renoma, Wrocław, Polen. Aluminium kringloop

Renoma, Wrocław, Polen. Toegepaste systemen: MB-45, MB-78EI, MB-86 AERO, MB-SR50N, MB-SR50N / HI / HI+, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N EI EFEKT, MB-SR50N RW.

Principes van ontwerpen volgens de gesloten kringloop

Het ontwerpen van gebouwen in een gesloten kringloop is een antwoord op de groeiende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, het verbruik van hulpbronnen te optimaliseren en de hoeveelheid afval in de bouw te verminderen. Een belangrijk uitgangspunt van deze benadering is maximaal gebruik van gerecyclede materialen en het ontwerpen van gebouwen op een manier dat onderdelen hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Dit maakt het bouw- en exploitatieproces kosteneffectiever en trekt investeerders aan die op zoek zijn naar duurzame oplossingen.

Het recyclen van materialen zoals aluminium speelt een sleutelrol in de circulaire economie. Aluminium is een uniek materiaal; het is duurzaam, licht en volledig hernieuwbaar. Voor de gerecyclede verwerking is maar liefst 95% minder energie nodig dan voor de primaire productie, waardoor de koolstofvoetafdruk aanzienlijk minder wordt. Aluprof, een van de leiders in de aluminiumindustrie, levert producten die niet alleen voldoen aan de hoogste technische normen, maar ook aansluiten op de principes van duurzaam bouwen.

Dankzij de mogelijkheid om aluminium volledig te recyclen, daalt het verbruik van primaire grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen terwijl de hoge kwaliteit en duurzaamheid van producten gehandhaafd blijft. Het assortiment van Aluprof omvat aluminium gevels volgens de systemen MB-MT50N en MB-MM50N, die zijn ontworpen voor de energie-efficiënte en passiefbouw. Deze oplossingen onderscheiden zich door hun uitstekende thermische isolatie en hun ontwerp maakt het mogelijk om componenten gemakkelijk te demonteren en te recyclen.

Een ander voorbeeld zijn aluminium ramen met smalle profielen van het MB-FERROLINE systeem, ontworpen voor de revitalisatie van historische gebouwen, waarbij moderne technologie wordt gecombineerd met historische esthetiek. Aluprof levert ook aluminium deuren met het MB-82HS systeem, ideaal voor grote beglazingen en met uitstekende thermische en akoestische isolatie.

Het bedrijf heeft ook een gevel volgens het MB-SR50N systeem, waarmee moderne lichtgewicht structuren met goede mechanische sterkte en uitstekende isolatieparameters kunnen worden ontworpen.

De circulaire economie pakt de belangrijkste uitdagingen van de moderne bouw aan, zoals het verminderen van de CO₂-uitstoot, het besparen van grondstoffen en het verminderen van afval. Het gebruik van aluminium in onze producten toont dat innovatie hand in hand kan gaan met ecologische verantwoordelijkheid,”aldus Michiel van Duren, Managing Director van Aluprof Nederland BV.

Het ontwerpen van gebouwen in een gesloten kringloop, gecombineerd met hoogtechnologische producten, is de toekomst van de bouwsector. Het voorbeeld van Aluprof toont dat deze aanpak niet alleen de strijd tegen klimaatverandering ondersteunt, maar ook tastbare economische en imagovoordelen oplevert voor investeerders en gebruikers van gebouwen. 

THE NATIONAL ROBOTARIUM AT HERIOT-WATT UNIVERSITY, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk. Aluminium kringloop

The National Robotarium at Heriot-Watt University, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 ST, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT.

Control the climate, control the costs

Deze voorbeelden van Aluprof-producten tonen dat ecologische verantwoordelijkheid hand in hand kan gaan met innovatie en een hoge mate van functionaliteit. Het gebruik van gerecycled aluminium, de energie-efficiëntie van de systemen en de aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid zijn kenmerken waarmee Aluprof zich onderscheidt van de concurrentie.

Ook een moderne benadering van de bouw staat centraal in de nieuwe campagne van Aluprof, “Beheers het klimaat, beheers de kosten“. Het doel van deze campagne is om oplossingen te promoten om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en het bewustzijn te vergroten van de voordelen die dit oplevert. De ambassadeur van de campagne, de internationale voetbalscheidsrechter Szymon Marciniak, staat symbool voor professionaliteit, precisie en verantwoordelijkheid – waarden die de basis vormen van de activiteiten van Aluprof.

Openingsbeeld: Hourglass, Amsterdam, Nederland. Toegepaste systemen: MB-86 SI, MB-SR50N, MB-SR60N.

Dit artikel werd gesponsord door Aluprof
Alumium Aluprof logo

ALUPROF NETHERLANDS B.V.

KVK-nummer 67919340
Ommelseweg 44D
5721 WV Asten
+31 49 37 69 004
aluprof.com

Advertisment ad adsense adlogger