De verschuiving van lichtkoepels naar lichtstraten

De verschuiving van lichtkoepels naar lichtstraten

Lichtkoepels zijn al jarenlang een geliefde keuze om meer natuurlijk licht in huis te brengen. Toch zien we een duidelijke verschuiving in de bouw: van de traditionele lichtkoepel naar een moderne lichtstraat met een groter glasoppervlak. In dit artikel bespreken we waarom lichtstraten zo in opkomst zijn en welke voordelen ze hebben ten opzichte van de bolle lichtkoepel.

Van bolle naar vlakke lichtkoepels

De klassieke lichtkoepel is bol van vorm en vaak compact van formaat. Het wordt gebruikt op platte tot licht hellende daken. Het heeft altijd goed gewerkt om veel daglicht binnen te laten, maar het bolvormige uiterlijk lijkt steeds minder goed te passen bij de architectuur en wensen van vandaag de dag. Daarom vindt er een duidelijke verschuiving plaats naar de vlakke lichtkoepel, ook wel een daklicht genoemd. Deze sluit veel beter aan bij de strakke lijnen van de moderne bouw, oogt luxueuzer en heeft bovendien een groter glasoppervlak voor nog betere lichtverspreiding.

De opkomst van de lichtstraat

Waar een enkele vlakke lichtkoepel ideaal is voor kleinere ruimtes, komen de lichtstraten om de hoek kijken als je een groter oppervlak van daglicht wilt voorzien. Lichtstraten bestaan namelijk uit meerdere vlakke lichtkoepels (dakvensters) naast elkaar. Een andere mogelijkheid is om de glazen vensters niet alleen naast elkaar te plaatsen, maar ook tegenover elkaar. Op deze manier ontstaat er een zadeldak van glas. De glazen nok zorgt voor een speels effect en laat bovendien overdag een zee aan natuurlijk licht binnen.

Lichtstraten als onderdeel van de architectuur

Waar de traditionele lichtkoepel voornamelijk functioneel was, worden vlakke lichtkoepels en lichtstraten nu een esthetisch onderdeel van een gebouw. De glazen ruiten sluiten prachtig aan bij moderne woningontwerpen. Het draagt bij aan een gevoel van ruimte, openheid en verbinding met de buitenomgeving. Er is daarnaast veel flexibiliteit in de toepassing en personalisatie. Er kunnen afmetingen bereikt worden tot maar liefst 760 cm breed en het is zowel verkrijgbaar in gevel-uitvoering als vrijstaande variant. Voor meer privacy kan er worden gekozen voor opaalglas en voor optimale controle op de lichtinval is het mogelijk om zonwering te integreren.

Waarom kiezen voor een lichtstraat?

De verschuiving van bolle lichtkoepels naar vlakke lichtstraten is dus te danken aan de esthetische én praktische voordelen. Met een groter glazen oppervlak creëer je een overvloed aan daglicht. Dit zorgt niet alleen voor een fijne leefomgeving en een ruimtelijke gevoel, maar kan ook bijdragen aan energiebesparing. Er is namelijk minder behoefte aan kunstmatige verlichting. Bovendien past het naadloos in de huidige bouwtrends. Welk voordeel geeft voor jou de doorslag?

Advertisment ad adsense adlogger