Er valt heel wat regen in Nederland, soms tot vervelens toe. Als het dagen achter elkaar regent dan worden we daar soms flink chagrijnig van. Maar dat regenwater kan wel prima worden gebruikt om leidingwater te vervangen. Je hoeft het toilet immers niet door te spoelen met ‘Spa blauw’. Ook douchen of de was doen kan prima met water dat niet van alle schadelijke stoffen is gezuiverd zodat je het veilig kan drinken. In België is een dergelijke constructie zelfs in bepaalde regio’s verplicht bij de bouw van nieuwe woningen. Een dergelijke wet is er in Nederland niet, maar toch worden er wel initiatieven genomen omdat toekomstige bewoners nadrukkelijk vragen om een duurzaam huis.
Zelf regenwater opvangen
Niet iedereen woont in een huis met een dubbele waterleiding voor leidingwater en regenwater. Een dergelijk systeem aanleggen is vrij ingrijpend. Maar je kunt natuurlijk wel regenwater opvangen in een regenton die je onder de regenpijp plaatst. Met een gemiddelde capaciteit van 250 liter kun je in een regenton voldoende water opvangen om in ieder geval je planten water te geven tijdens de zomermaanden. Daarnaast kun je het water gebruiken om bijvoorbeeld je ramen te zemen, het terras te schrobben of de auto te wassen. Regenwater is een uitkomst voor planten omdat het essentiële voedingsstoffen bevat die niet in leidingwater zitten. Ook dieren drinken graag regenwater. Zet een bakje water neer voor de vogels als het langdurig droog is zodat ze kunnen drinken en hun veren verzorgen.
Verschillende soorten regentonnen
Regentonnen zijn er in alle soorten en maten. De meeste mensen kennen de ronde modellen in kunststof of hout. Maar ze zijn er ook in een rechthoekig of halfrond model. Deze kun je netjes strak tegen de gevel plaatsen. Dat is ideaal als je niet zoveel ruimte in de tuin hebt en de regenton dus niet zoveel plek in mag nemen. Je kunt een regenton voorzien van een handig kraantje waar je een gieter of emmer gemakkelijk kunt vullen. Als de ton vol is loopt het overige regenwater van de ton af op je tuinpad of terras om daar vervolgens in de grond weg te zakken. Eventueel afval dat samen met het regenwater naar beneden komt wordt door het deksel van de regenton opgevangen en kun je gemakkelijk verwijderen. Het regenwater blijft daardoor goed schoon. Wel wordt aangeraden om je regenton 1 of 2 keer per jaar leeg te maken en te reinigen. Zo blijft de kwaliteit van het regenwater zo optimaal mogelijk.
Online een mooie regenton kopen
Een mooie regenton koop je online bij Voertonnen.nl. Hier kun je, zoals de naam van het bedrijf al verraadt, ook een handige voerton bestellen voor je hond, kat of paard. Ook accessoires voor je regenton kun je bij dit bedrijf kopen zodat je je regenton bij aflevering meteen kunt installeren. Heb je een kat in huis? Zorg er dan voor dat je altijd het deksel op de regenton legt. Ook katten lusten graag regenwater. Als een kat in een half lege regenton valt kan hij er soms niet meer uit en dat betekent een zekere dood door verdrinking.