Biosoil
Sinds de oprichting in 1993 heeft BioSoil haar dienstverlening steeds verder verbeterd. De kwaliteit ervan heeft zich inmiddels bij meer dan 230 saneringsprojecten bewezen. Als onderdeel van een service gerichte organisatie doen de medewerkers van BioSoil elke dag hun uiterste best de behoeften van haar opdrachtgevers zo goed mogelijk te vervullen. Samen saneren.
De missie van BioSoil is het terugdringen en inperken van bodemverontreinigingen die de gezondheid van mens en milieu in gevaar brengen. Door het toepassen van innovatieve, duurzame en biologische saneringsmethoden wil BioSoil zich als betrouwbare partner op zowel nationale als internationale projecten profileren. Voor het saneren, ontwikkelen en uiteindelijke oplevering wordt er samengewerkt met verschillende partijen: HD projectrealisatie (ontwikkeling), Ovium (structurering en ontwikkeling) en Sust enable platform (bemiddeling). Deze projecten vallen onder de noemer ‘Samsan’ projecten.
Ontzorgstrategie
In de database van provincies en gemeenten staan locaties met een beoordeelde bodemverontreiniging vastgelegd. Deze beoordeling houdt in dat sanering nodig is en er ook nader onderzoek gevoerd moet worden naar humane risico’s, verspreidingsrisico’s en ecologische risico’s. Voor veel van deze locaties is er geen budget voor sanering. Het gevolg is dat zij daarom braak blijven liggen. De oplossing is een overname van de verontreinigde locaties door een revolving fund met ontzorgstrategie.
Vijf stappen uitgelegd
De overname in eigendom is gebaseerd op vijf stappen. Allereerst wordt de grond, op basis van het ontwikkelingsplan, getaxeerd in niet verontreinigde staat. Daarna worden de saneringskosten en risico’s getaxeerd. 1 minus 2 is aanbod overname en daarna volgt bij interesse een verificatieonderzoek. Indien er geen sterke afwijkingen worden aangetroffen wordt het bod gestand gedaan. Door overname van het eigendom van de locatie en het op naam zetten van het saneringsplan wordt de saneringsliability juridisch eigendom van het Samsan. Gelijktijdig met het bodemonderzoek wordt de locatie op ontwikkelingsmogelijkheden onderzocht en vindt afstemming met de gemeente plaats. Er wordt een inschatting van de haalbaarheid van de nieuwe functie van de locatie gemaakt. De sanering loopt parallel aan ontwikkeling, vergunningsprocedures, bouwvoorbereiding en uitvoering. Dit betekent een kortere doorlooptijd en derhalve hogere opbrengsten door kostenbesparing.
Uniek project
BioSoil B.V. gaat in opdracht van de Chileense staatsoliemaatschappij ENAP ernstig vervuilde terreinen op Vuurland saneren. Het is niet de eerste keer dat BioSoil voet aan wal zet in het gebied, in 2008 heeft het bedrijf ook al een groot aantal locaties voor de oliemaatschappij opgeruimd. De nieuwe opdracht bestaat uit circa 30 grote putten die BioSoil op speciale wijze gaat saneren. Het is een uitdagende klus voor Biosoil. Het is in Vuurland gezien de afstand niet mogelijk om de bodem af te graven en vervuilde grond naar depots te vervoeren. Daarom is een zogeheten on-site techniek vereist. BioSoil is het enige bodemsaneringsbedrijf dat beschikt over de juiste techniek, ervaring en expertise om deze opdracht uit te kunnen voeren. Het project is in januari van dit jaar gestart en de werkzaamheden zullen ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen, met daarbij een optie voor het saneren van nog meer putten in de komende jaren.
- Overname locatie
- Gegarandeerde sanering
- Integratie sanering en ontwikkeling
- Optimale invulling locatie vanuit het partnerschap
- Optimale opbrengst