Veelgemaakte fouten bij het schilderen of beitsen van tuinhout

Veelgemaakte fouten bij het schilderen of beitsen van tuinhout

Het behandelen van tuinhout is een belangrijke stap om het te beschermen tegen weersinvloeden en om het een frisse uitstraling te geven. Toch kan het schilderen of beitsen ook een uitdaging zijn. Vooral als je niet op de hoogte bent van de veelvoorkomende fouten die gemaakt worden. In het onderstaande artikel bespreken we enkele van deze fouten, zodat je ze kunt vermijden en een mooi resultaat kunt bereiken bij het behandelen van je tuinhout.

Fout 1: Onvoldoende voorbereiding van het tuinhout

Een veelvoorkomende fout is het overslaan van de voorbereiding van het hout. Het is essentieel om het materiaal eerst grondig te reinigen en op te schuren. Hierdoor kan de (grond)verf of beits beter hechten en krijg je een beter resultaat. Ook als het hout al eens eerder is behandeld, is het verstandig om het nog even op te schuren voordat je het opnieuw in de lak of beits zet.

Fout 2: Gebruik van onjuiste lak of beits

Het gebruik van de verkeerde lak of beits kan leiden tot problemen zoals verkleuring, afbladderen en onvoldoende bescherming van het hout. Zorg er daarom voor dat je het juiste product aanschaft dat geschikt is voor buitengebruik en het type tuinhout dat je wilt schilderen. Kies voor hoogwaardige merken waar ook de professionals gebruik van maken. De Sikkens Rubbol SB is een hele populaire buitenlak waarmee je tuinhout kunt opfleuren en verduurzamen. Het kan het hout tot maar liefst acht jaar beschermen tegen allerlei weersinvloeden zoals vocht en uv-straling.

Fout 3: Geen rekening houden met weersomstandigheden

Een andere veelgemaakte fout is het negeren van de weersomstandigheden tijdens het behandelen en schilderen. De buitentemperatuur, luchtvochtigheid en sterkte van de zon kunnen allemaal van invloed zijn op de droogtijd en verwerking van de verf. Schilder op een droge dag met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Probeer indien mogelijk de volle zon te vermijden als deze erg fel schijnt. Het kan de verf namelijk te snel laten drogen, wat resulteert in blaasjes of scheurtjes.

Fout 4: Gebruik van onjuist gereedschap

Het gebruik van onjuist gereedschap kan leiden tot strepen, druipers en andere oneffenheden in de verflaag. Investeer in kwalitatieve kwasten en rollers die geschikt zijn voor de verf of beits die je gebruikt. Vermijd goedkoop verfgereedschap dat niet geschikt is voor buitengebruik, zoals kwasten met haren die uitvallen bij het aanbrengen van verf op terpentinebasis.

Fout 5: Onvoldoende droogtijd

Het haasten van het droogproces kan leiden tot vlekken of beschadigingen van de verflaag. Zorg ervoor dat iedere laag voldoende tijd krijgt om te drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Houd altijd rekening met de droogtijd die wordt aanbevolen door de fabrikant.

Advertisment ad adsense adlogger