‘Blokje Op’ optoppen gestart in Rotterdam

Blokje Op optoppen gestart aan de Klapwiek in Rotterdam

Ook Dura Vermeer heeft het zogenaamde optoppen opgenomen binnen haar woningconcepten. De bouwer noemt het Blokje Op. Hiermee kunnen bestaande appartementencomplexen aangevuld worden met een extra woonlaag. Men is gestart met het optoppen van sociale huurwoningen voor ouderenhuisvesting in Rotterdam.

“Optoppen is de manier om de schaarse ruimte op een duurzame manier te benutten en de woningvoorraad in Nederland aan te vullen”

Ook kostentechnisch biedt optoppen voordelen. Ten aanzien van traditionele nieuwbouw of sloop-/nieuwbouw worden maatschappelijke kosten bespaard door voort te bouwen op een bestaand pand in een bestaande omgeving. Kosten voor aanleg van bijvoorbeeld wegen, verlichting en grondkosten komen hierdoor te vervallen.

Flexibel met Blokje Op

Iedere woning bestaat uit een slimme kern met daarin alle techniek, de badkamer en de keuken. Hieromheen kunnen flexibele plattegronden gerealiseerd worden. Hierdoor past Blokje Op op vrijwel alle daken. Dit door in de fabriek gemaakte houten prefab elementen te combineren. Mede door gebruik te maken van een slimme connector is het een flexibel en aanpasbaar woningconcept.

De Blokje Op woningen worden steigerloos geassembleerd. Dit is mogelijk omdat de bouwelementen in de fabriek worden voorbereid waardoor de woningen op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet hoeven te worden. Dit minimaliseert bouwoverlast in de omgeving en verkort de bouwtijd.

Het bestaande gebouw dient als fundering voor de nieuwe houtbouw appartementen. Er is gekozen voor duurzaam hout voor zowel de draagconstructie, het dak, de kozijnen en de gevelafwerking. Hierdoor is meer dan de helft van het materiaalgebruik non-virgin en/of biobased.

Bestaand vastgoed verrijken

“Hout is niet alleen licht van gewicht, maar ook erg duurzaam omdat het CO2 opslaat. Daarnaast zorgen de losmaakbare verbindingen ervoor dat aan het einde van de levensduur meer dan de helft van de gebouwdelen hergebruikt worden. De vraag naar binnenstedelijke uitbreiding van het woningaanbod neemt toe, maar beleggers en corporaties hebben moeite met de aankoop en ontwikkeling van grond. Bestaand vastgoed verrijken is daarom een hele logische stap. We hebben een oplossing bedacht die breed toepasbaar is op de daken in Nederland. Een zogenaamde connector sluit aan bij het optoppen op het bestaande gebouw. Daar kunnen de nieuwe woningen vervolgens op geassembleerd worden”, aldus Edwin Blom, van Dura Vermeer Bouw Heyma.

Doorstromen in vertrouwde omgeving

“Blokje Op begint altijd op basis van een grondige doelgroepanalyse, zodat de nieuwe woningen aansluiten op de behoefte van de omgeving. Zo benaderen we de opgave vanuit een brede blik. Naast de extra woonlaag kijken we ook welke waarde we kunnen toevoegen vanuit gebied- en gebouwperspectief. Om sociale structuren in de wijk te behouden biedt Blokje Op bijvoorbeeld de kans om doorstroming te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan bewoners van het bestaande complex, die na het verhuizen van hun kinderen, nu graag in een kleiner appartement willen wonen. Zo kunnen zij toch doorstromen in hun eigen, vertrouwde omgeving”, verteld Edwin verder.

De eerste Blokje Op woningen worden toegevoegd aan de Klapwiek in Rotterdam. Daar is gestart met het optoppen van 44 sociale huurwoningen voor ouderenhuisvesting. Het concept Blokje Op wordt daar toegepast in opdracht van Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam.

Meer informatie over het optoppen door Dura Vermeer Bouw Heyma.

Beeld: EGM architecten.

Zie ook: Transformeren kantoren kan 53.000 extra woningen opleveren.

Advertisment ad adsense adlogger