Bouw nieuwe woontoren in centrum Rotterdam

Bouw nieuwe woontoren in centrum Rotterdam

Aan de Blaak 333, op de hoek van de Blaak en de Coolsingel, in het centrum van Rotterdam komt een nieuwe woontoren op de plek van het voormalige Rabobank kantoor. Dura Vermeer realiseert de bouw.

“De 75 meter hoge woontoren omvat 319 appartementen, naar verwachting is de oplevering medio 2026”

Woontoren

De nieuwe woontoren wordt gerealiseerd op de plek van het voormalige Rabobank kantoor en de voormalige locatie van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Omdat het skelet van het voormalige kantoorgebouw niet geschikt was voor woningbouw, heeft men het kantoorgebouw gesloopt tot aan de begane grond. De bestaande kelder wordt veranderd in een massieve funderingsconstructie, waarop de hoogbouw zal worden gerealiseerd.

In het wooncomplex komt een gemeenschappelijke daktuin. Op de begane grond, aan de kant van de Blaak, komt ‘Hang en Leuvekolk’, een stadslobby met horeca en diverse gezamenlijke voorzieningen. De focus ligt op een duurzame transformatie: energiezuinig met goede voorzieningen voor deelmobiliteit en een woonconcept gericht op ontmoeten. De 75 meter hoge woontorentoren omvat 319 appartementen, waarvan 30 procent middenhuurwoningen.

Duurzaam

Bij de nieuwe woontoren staat duurzaamheid centraal. Het is de ambitie om de woningen op te leveren met energielabel A++, aangesloten op stadsverwarming, met zonnepanelen op het dak en extra goed geïsoleerde wanden. Hierdoor zal het fossiel energieverbruik met meer dan 10 procent worden teruggedrongen ten opzichte van het bouwbesluit (BENG 2 -10 procent) en worden de prestaties in lijn gebracht met de EU taxonomie*.

Belangrijke uitgangspunten in de realisatie van dit project zijn de toepassing van herbruikbare componenten met een hoog losmaakbaarheid-gehalte, rekening houden met flexibiliteit voor de toekomst in het skelet van het complex, plaatsing van bijvoorbeeld nestkasten en veel groen ten behoeve van biodiversiteit. Ook komt er een collectieve daktuin. Daarnaast biedt de nieuwe parkeerkelder ruimte aan 18 deelauto’s en een grote fietsenstalling om deelmobiliteit te stimuleren.

Ontmoetingsplek

Kraaijvanger Architects tekent voor het ontwerp van de woontoren. Het oorspronkelijke kantoorgebouw uit de jaren zestig was eveneens een ontwerp van die architecten, net zoals de renovatie en uitbreiding van begin jaren negentig. Het pand is destijds opgetopt.

Voor het nieuwe woongebouw heeft het architectenbureau de ambitie om een totaalconcept te maken van de appartementen en de stadslounge. Hierbij worden de verschillende functies zoals informele ontmoetingen, co-working en horeca samen met woningbouw opgenomen in de zogeheten commerciële plint van vier bouwlagen.

Bouw nieuwe woontoren in centrum Rotterdam

Wethouder Chantal Zeegers van de gemeente Rotterdam, Alexander Tiel van CBRE Investment Management, Roderik Mackay van Egeria Real Estate Development, Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects en David Snelleman van Dura Vermeer Bouw gaven het startsein voor de bouw van de nieuwe woontoren.

Samenwerking

Dit project wordt gerealiseerd mede in samenwerking met adviesbureaus Van Rossum en Wolf Dikken Adviseurs. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects in samenwerking met Van Wilsum Van Loon. De woontoren is een investering van CBRE Investment Management.

*EU Taxonomie maakt duidelijk welke activiteiten wel of niet duurzaam mogen worden genoemd op grond van hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan het voorkomen van klimaatverandering of aan het beperken van de gevolgen ervan.

Beeld: Dura Vermeer.

Bouw nieuwe woontoren in centrum Rotterdam. Lees ook:
35.000 nieuwe woningen in de Oostflank van Rotterdam.

Advertisment ad adsense adlogger