35.000 nieuwe woningen in de Oostflank van Rotterdam

35.000 nieuwe woningen in de Oostflank van Rotterdam

Er komen 35.000 nieuwe woningen bij in de Oostflank van Rotterdam. De Oostflank is het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. De bouw gaat samen met de komst van een nieuwe brug tussen IJsselmonde en Kralingen, snel openbaar vervoer tussen Zuidplein en Kralingse Zoom en een nieuw treinstation Stadionpark.

“Oostflank: 1.288 miljoen voor de aanleg van de brug en de OV-verbinding tussen Kralingse Zoom en Zuidplein en ruim 197 miljoen voor station Stadionpark beschikbaar”

NOVEX locaties

De Oostflank is onderdeel van 1 van de 17 grootschalige NOVEX woningbouwlocaties. In totaal kunnen hier zo’n 35.000 woningen komen. Tot aan 2030 worden er 19.000 woningen gebouwd en daarna nog eens 16.000, waarvan 30.000 in de gemeente Rotterdam en 5.000 in Capelle aan den IJssel. Bij het nieuwe station Stadionpark zijn meer dan 4.000 woningen voorzien.

Initiatiefnemers Oostflank

De afspraken hierover zijn vorige week vastgelegd met de de vier initiatiefnemers van het project: de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam.

Samen stellen zij 1.288 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de brug en de OV-verbinding tussen Kralingse Zoom en Zuidplein. Voor station Stadionpark is 197,4 miljoen euro beschikbaar.

Verbonden

Rotterdam Zuid en Oost worden zo met elkaar verbonden. “Woningen, werk, school en andere voorzieningen worden beter en sneller bereikbaar. De kortere reistijd betekent meer kansen voor iedereen, want er komen meer banen en opleidingen binnen handbereik. Ook bieden de komst van de brug en het nieuwe openbaar vervoer kansen om het gebied, ook economisch, aantrekkelijker, levendiger en sociaal veilig te maken. De bestaande omliggende wijken profiteren ook mee”, zo berichten de initiatiefnemers.

Brug en station

Tussen 2024 en 2027 worden de brug, de OV-verbinding en het station verder uitgewerkt en concreet gemaakt in overleg met betrokken bewoners, ondernemers en organisaties. Deze fase wordt afgerond met een Projectbesluit, waarna de voorbereidingen voor de daadwerkelijke bouw in Rotterdam kunnen starten.

Woningbouwopgave

Om de woningbouwopgave in Nederland van 981.000 woningen te kunnen invullen zet het Rijk in op grootschalige woningbouw door heel Nederland.

In het voorjaar van 2022 heeft het kabinet, in overleg met betrokken medeoverheden, 17 grootschalige NOVEX woningbouwlocaties aangewezen. Tot en met 2030 kunnen daar circa 288.000 woningen worden gerealiseerd. Dat is ongeveer 30 procent van de totale opgave. Na 2030 gaat men nog eens 300.000 woningen realiseren.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In het komende nummer van Bouw en Uitvoering is een uitgebreid artikel over de uitbreidingen in Oostflank van Rotterdam opgenomen.

35.000 nieuwe woningen in de Oostflank van Rotterdam. Lees ook:
Diepeveen in Rotterdam deels opgeleverd.

Advertisment ad adsense adlogger