Bewoners bouwen zelf in Nieuw Delft

Bouwen naar de wens van bewoners in Nieuw Delft

Gisteren is in Nieuw Delft de eerste officiële start verricht voor de bouw van de eerste zelfbouw woningen en appartementen in de Coendersbuurt. Deze buurt is bijzonder doordat de gemeente Delft heeft ingezet op een vraaggerichte aanpak, waarbij toekomstige bewoners een grote hand hebben in de ontwikkeling van hun huis. Minister Blok sloeg gisteren de eerste paal in de grond van het Grachtenhuis Nieuw Delft. Dit is een initiatief van vijf zelfbouwers die zich hebben verenigd binnen de Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft. Zij werken samen met architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens aan de realisatie van appartementen in de vorm van een Grachtenhuis.

Nieuw Delft is een nieuw stuk stad midden in Delft, dat aangelegd kan worden door het verdwijnen van het treinviaduct. Recent werd de treintunnel geopend die ervoor zorgt dat de ontwikkeling van Nieuw Delft 2025 op schema ligt. De sloop van het viaduct is nu gaande. In de ontwikkeling van het nieuwe stuk stad heeft de gemeente Delft de keuze gemaakt om het gebied vraaggestuurd te laten ontwikkelen. Dat betekent dat kopers een grote hand krijgen in het realiseren van hun eigen woonwensen.

Diversiteit in zelfbouw

Architectuur.nl meldt dat meer dan 970 geïnteresseerden een Woonprofiel hebben ingevuld met woonwensen en ambities om zelf hun huis te bouwen. Dit voor ruim 100 beschikbare grondgebonden woningen en appartementen in Nieuw Delft. Het traject van de gemeente heeft geresulteerd in drie verschillende ontwikkelingsmogelijkheden. 37 zelfbouwers gaan aan de slag vanuit particulier opdrachtgeverschap. 44 woningen en 7 appartementen worden in co-creatie ontwikkeld tussen bewoners en ontwikkelaar Ballast nedam, danwel ontwikkelcombinatie ERA Contour & Heijmans. Tot slot zijn er twee bouwgroepen, die werken vanuit Collectief particulier Opdrachtgeverschap. Het grachtenhuis dat samen met architect Liesbeth Janson wordt gerealiseerd, en de ontwikkeling van 9 superlofts, ontworpen door architect Mark Koehler.

Vraaggerichte aanpak

De gemeente en betrokkenen zijn positief over de vraaggerichte aanpak. En het blijkt te werken. Sinds de eerste kavelverkoop begin 2014 zijn zelfbouwers, al dan niet verenigd in een groep, ontwerpers en architecten enthousiast met elkaar aan de slag gegaan om de wijk en de nieuwbouwhuizen vorm te geven. Een logisch gevolg van de grote aandacht voor de wensen van particulieren, is dat geen enkel huis uiteindelijk hetzelfde wordt. De Vereniging Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft ging eind 2014 aan de slag en enkele maanden na oprichting van de vereniging lag het bouwplan voor een karakteristiek grachtenhuis, bestaande uit vier appartementen en één maisonette er al. De opdrachtgevers hebben voor hun eigen ruimte bepaald hoe groot de woning wordt en welke indeling het krijgt. “Het is net als in de oude stad. In de architectuur is er sprake van een kleinschalig maar wel karakteristiek grachtenhuis, waar van binnen een veelvoud van diversiteit mogelijk blijkt”, zo zegt Liesbeth Janson op de site van het project.

Advertisment ad adsense adlogger