Energieleverend onderwijsgebouw Echo voor TU Delft

TU Delft krijgt Echo, een energieleverend onderwijsgebouw

De bouw van Echo, een interfacultair energieleverend onderwijsgebouw op de campus van TU Delft, is gestart. Echo draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de TU Delft. Het wordt een energieleverend gebouw, inclusief de gebruikersgebonden energie zoals stroomverbruik voor laptops, verlichting, horeca en dergelijke.

“Ondermeer zonnepanelen, goede isolatie en warmte-/koudeopslag worden toegepast in Echo, het energieleverend gebouw”

Plek en plaats

Het onderwijsgebouw Echo bestaat uit vier bouwlagen, waarvan drie verdiepingen bovengronds, en krijgt middelgrote en grote onderwijszalen met een capaciteit variërend van 150 tot 700 personen. Naast deze grotere zalen komen nog een case study zaal die met name geschikt is voor activerend onderwijs – interactie tussen docent en studenten – en vier vlakke zalen voor projectonderwijs met ieder een capaciteit van bijna 70 personen.

Echo zal ruimte bieden voor hoor- en werkcolleges, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie. Het totaal aantal onderwijsplekken in Echo wordt circa 1.700, inclusief studieplekken. Het onderwijsgebouw van bijna 9.000 m2, wordt gerealiseerd op een centrale locatie op de campus in het gebied Stevin. De beoogde bouwkundige oplevering van Echo is naar verwachting in december 2021.

Betrokken

Het ontwerp is van UNStudio, het technische ontwerp voor de constructie en de installatie is verzorgd door Arup, evenals het brandtechnische en akoestische advies. BAM Advies & Engineering is verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp voor de constructie en de gebouwgebonden installaties. Stevens van Dijck verzorgt namens de opdrachtgever het projectmanagement en de directievoering. De bouw wordt gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek – Projecten.

Sfeer

Het energieleverend gebouw, met een grote variëteit aan onderwijszalen, krijgt een robuuste en open uitstraling: het onderwijs is ook vanaf buiten zichtbaar. Daarnaast wordt dit ook zowel binnen als buiten een aantrekkelijke plek om elkaar te ontmoeten. Zo zorgt een verdiepte fietsenkelder onder Echo ervoor dat de directe omgeving overzichtelijk blijft. Daarnaast krijgt het gebied eromheen een upgrade met veel groen, parkjes en meer water.

Campusstrategie

De bouw van Echo en de gebiedsontwikkeling sluiten aan bij de campusstrategie: het realiseren van een campus die met zijn gebouwen, voorzieningen en de invulling van de publieke ruimten bijdraagt aan het behoud en de verdere groei van de positie van de TU Delft.

Foto energieleverend Echo: Entreehal Echo TU Delft, UNStudio

Advertisment ad adsense adlogger