3D-printing is steeds meer in opkomst. Tot nu toe werd het voornamelijk gebruikt voor kleinere onderdelen, maar daar komt verandering in. In Amsterdam wordt er nu een grachtenpand met een 3D-printer gebouwd. Het project van DUS Architects en partners is in samenwerking met Heijmans.
Naast dat het bijzonder is dat er een huis wordt gebouwd door een 3D-printer, zijn er nog andere voordelen van deze nieuwe manier van bouwen. Zo is het bouwmateriaal recyclebaar. Bioplastic korrels, voor 80% bestaande uit lijmzaadolie, worden omgesmolten (hotmelt). Dit zorgt er voor dat de elementen recyclebaar zijn, ze kunnen immers weer worden gesmolten om vervolgens in een dergelijke vorm uit te printen. De 3D-printer staat in een container waar elementen van 2 x 2 x 3,5 meter kunnen worden geprint.
Crowdfunding
Dit project maakt gebruik van crowdfunding. De bouwplaatsen is zes dagen per week open voor publiek. GeĂ¯nteresseerden hebben de mogelijkheid om voor €2,50 naar binnen te gaan en de geprinte elementen te bezichtigen, de 3D-printer te bekijken en langs te gaan bij de ingerichte expo over dit project. De opbrengst van de entreekosten gaan naar het project zelf, waardoor verdere ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt.
Learning on the job
Alle mogelijkheden van 3D-printen zijn nog lang niet ontdekt. Zo is bijvoorbeeld uit de praktijk nog niet bekend hoe het materiaal zich gaat houden. Een aantal vragen die tijdens het bouwen duidelijk moeten worden zijn: Wat zijn slimme verbindingen? Hoe werken de krachten in de constructie? Maar ook: hoe kan het beter? De antwoorden op deze vragen kunnen alleen naar voren komen in de praktijk.
Customize
Door 3D-printen is het gemakkelijker een huis te personaliseren. Het is mogelijk je eigen ontwerp, structuur, kleur en dergelijke te kiezen. Als deze keuze is gemaakt kan de opdracht naar de 3D-printer worden gestuurd en kan het huis in losse onderdelen worden geprint. Het zogeheten mass customization komt op deze manier dichterbij omdat het eenvoudiger te realiseren is.