Groot vraagoverschot op Amsterdamse woningmarkt

Groot vraagoverschot op Amsterdamse woningmarkt

De vraag naar nieuwbouwwoningen in Amsterdam is momenteel veel groter dan het aanbod. De afgelopen maanden is er een run ontstaan op beschikbare woningen in nieuwbouwwijken als het Holland Park Diemen en de Houthavens. Dat meldt het Parool. Uit de cijfers blijkt dat sprake is van een groot vraagoverschot op de Amsterdamse woningmarkt.

De Amsterdamse krant berichtte zaterdag dat er meer dan tweeduizend aanmeldingen zijn voor driehonderd woningen in de Houthavens, en daarnaast tienduizend geïnteresseerden voor drieduizend huizen in het Holland Park, een kantorenpark in Diemen Zuid, dat dit jaar getransformeerd werd tot woonwijk.

Loting

‘Wat nu gebeurt, is gekkigheid. Vanaf februari is de markt geëxplodeerd. Voor het Parkblok waren 130 woningen beschikbaar, we hebben 2085 aanmeldingen ontvangen.’ Aldus Eric van Oversteeg, die namens projectontwikkelaar Synchroon huizen verkoopt in de Houthavens. De huizen worden nu via loting toegewezen.

Lage hypothekrente

Voor het nieuwbouwproject Create IJburg in Amsterdam-Oost kwamen 750 aanmeldingen voor 42 plekken. De laatste jaren zijn veel nieuwbouwprojecten niet doorgegaan wegens gebrek aan geïnteresseerden. Het lijkt erop dat de huizenkopers die hebben gewacht totdat de economie zich zou herstellen, nu allemaal tegelijk een woning zoeken. Daarbij speelt mee dat de hypotheekrente momenteel op een laag niveau staat.

Lange termijn

In 2014 is de bouw van het aantal woningen in Amsterdam al verdubbeld ten opzichte van 2011, zo meldt de Amsterdamse Federatie Woningcorporaties. De gemeente, Huurdersvereniging Amsterdam en de woningcorporaties hebben een samenwerkingsakkoord gesloten waarin is bepaald dat ieder jaar minimaal twaalfhonderd sociale huurwoningen zullen worden gebouwd in alle delen van de stad. Door vergrijzing en het feit dat ouderen langer thuis blijven wonen en vluchtelingen- en migratiestromen, is de verwachting dat ook op de langere termijn een grote behoefte aan nieuwbouw in Nederland aanwezig zal blijven.

Advertisment ad adsense adlogger