de twee grote projecten, Lumière en RISE, brengen met de verschillende woontorens veel nieuwe woningen naar hartje Rotterdam. Met die projectplannen komt er ook een betere verbinding tussen verschillende delen van het centrum.
Van de meer dan 1.750 woningen in Lumière en RISE valt bijna de helft in het betaalbare segment”
Hartje centrum
RISE, de ontwikkeling aan het Hofplein, creëert circa 1500 huur- en koopappartementen. Van deze woningen valt tenminste 50 procent in het sociale en middensegment. Naast de terugkeer van de 226 sociale huurwoningen van Havensteder in de huidige Pompenburg-Doelstraat flat, worden nog eens 73 sociale huurwoningen gebouwd, waaronder zorggeschikte appartementen.
Beide projecten spelen in op de dringende vraag naar meer woningen in de binnenstad. Samen realiseren de ontwikkelingen rond de 1750 woningen, waarvan bijna de helft in het betaalbare segment valt. Lumière voegt rond de 260 huurappartementen toe op de locatie van de voormalige Lumière bioscoop aan de Kruiskade en Lijnbaan. Minstens 30 procent van deze woningen wordt beschikbaar gesteld voor middenhuur.
RISE heeft hoogste wolkenkrabber van Nederland
Met de ontwikkeling van Lumiére en RISE krijgt de skyline van Rotterdam er nieuwe herkenningspunten bij. RISE bestaat uit drie torens. De Coolsingeltoren van 143 meter, de Weenatoren die 158 meter hoog is. De grootste is de Hofpleintoren, die met 286 meter de hoogste wolkenkrabber van Nederland zal zijn. Het gebouw van Lumière wordt 155 meter hoog.
Hofpleintoren, met 286 meter de hoogste wolkenkrabber van Nederland.
In de nieuwe gebouwen komt een variatie aan functies. Naast de woningen worden in de torens kantoren en bedrijfsruimtes gerealiseerd. In zowel Lumière als RISE komt ook een hotel. Verder komen er diverse maatschappelijke voorzieningen zoals een gezondheidscentrum in RISE en een spa & wellness in Lumière.
Groen, leefbaar en duurzaam Lumière
Op de begane grond is er ruimte voor horeca en winkels. De plannen zorgen ook voor nieuwe groene verblijfsruimten op daken en terrassen, en bij Lumière een hofje. Met een autovrije looproute naar de Karel Doormanstraat en van Hofplein naar Doelwater dragen de projecten ook bij aan betere verbindingen in de binnenstad.
Beide projecten zijn gericht op de lange termijn, met aandacht voor duurzaamheid en leefbaarheid. Zo worden geluidswerende maatregelen genomen en wordt ingezet op energiezuinige, duurzame bouwtechnieken.
Wens en RISE en Lumière
“Voor veel woningzoekenden is het een grote wens: midden in het centrum van Rotterdam wonen, op loopafstand van het Centraal Station en het toekomstige groene Hofplein. Dankzij de ontwikkelingen van RISE en Lumière wordt dit werkelijkheid voor ongeveer 1500 extra huishoudens. Met de bouw van deze woningen krijgen meer dan 800 huishoudens de kans om betaalbaar te wonen op een toplocatie in onze stad”, aldus bouwwethouder Zeegers.
Zij vertelt verder: “De ontwikkeling van RISE heeft grote impact op de huidige bewoners van de flat Pompenburg-Doelstraat. Daar zijn alle betrokken partijen zich heel bewust van. Havensteder heeft vanaf het begin strikte voorwaarden verbonden aan het plan, die wij ondersteunen. Zo krijgen de huidige bewoners desgewenst straks allemaal een vergelijkbare woning tegen dezelfde huurprijs in de woontoren aan de Coolsingel. Met de bewoners wordt doorlopend een zorgvuldig participatietraject gevolgd waarbij betrekken, begeleiden en ontzorgen centraal staat”.
Samenwerking
Lumiére is een ontwikkeling van Manhave en VORM in samenwerking met KAAN Architecten. De initiatiefnemer van RISE is RED Company samen met architectenbureau Powerhouse Company. Woningcorporatie Havensteder is als eigenaar van de flat Pompenburg-Doelstraat. Die wordt gesloopt om de ontwikkeling mogelijk te maken. Havensteder is nauw betrokken bij plan RISE.
Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om de bestemmingsplannen voor deze projecten vast te stellen. De bestemmingsplannen van Lumiére en RISE worden gezamenlijk behandeld in de raad. Naar verwachting vindt de besluitvorming over de bestemmingsplannen begin 2025 plaats.
Beeld en bron: Gemeente Rotterdam.