Snelheid maken met woningbouw

Snelheid maken met woningbouw

De overheid en een ‘monsterbond’ van de bouw- en woningbranche hebben gezamenlijke doelen op papier gezet om de woningbouw te versnellen.

Vooralsnog zijn er vooral veel goede voornemens

Per jaar moeten er minimaal 75.000 huur- en koopwoningen worden gebouwd. In 2025 moeten er 700.000 woningen meer zijn dan in 2015. Het is voor het eerst dat zulke afspraken gemaakt worden met de hele sector. In de Nationale Woonagenda werkt het Rijk samen met de partijen: Aedes, Bouwend Nederland, IVBN, NEPROM, NVB-Bouw, NVM, Vastgoed Belang, Vereniging Eigen Huis, en de Woonbond.

Gezamenlijk fonds

In de plannen zal onderzocht worden of er een gezamenlijk fonds kan komen waarmee oude bouwgrond, zoals industrieterreinen, kun worden getransformeerd tot bruikbare plekken voor nieuwbouw.
Vooralsnog zijn er veel goede voornemens en moeten de komende jaren de plannen zich ontrollen. Minstens twee keer per jaar gaan de partijen om tafel om de voortgang van hun afspraken te bespreken.

Versnellen bestaande bouwplannen

In de afspraken staat over de bestaande bouwplannen: “Voor de korte termijn zetten partijen in op het versnellen van bestaande bouwplannen. Met oog op de toekomst wordt bekeken hoe de plancapaciteit voor de bouw vergroot kan worden.”

Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: “Het moet nu echt werk in uitvoering worden. Het praten is voorbij, nu moet er gebouwd worden. We houden scherp in de gaten dat de Nationale Woonagenda gaat bijdragen aan meer en snellere woningbouw.”

Die bouwvraag van 75.000 woningen is echter lastiger dan het lijkt. Er is een ‘chronisch’ tekort aan handjes en ook steeds vaker zijn er tekorten aan bouwmaterialen.

Advertisment ad adsense adlogger