Van treinremise naar nieuwbouwwijk in Haarlem

Van treinremise naar nieuwbouwwijk in Haarlem

Vandaag start de bouw van woningbouwproject de Remise aan de Leidsevaart in Haarlem. Het voormalige terrein van Connexxion wordt veranderd in nieuwbouwwijk ‘De Remise’, bestaande uit 146 eengezinswoningen. De naam van de wijk verwijst naar een roemrucht, circa 100 jaar omvattend verleden. Het terrein, dat midden tussen de woonwijken ligt, krijgt zo een nieuw leven.

De Remise is een binnenstedelijke ontwikkeling aan de rand van het Haarlemse stadshart. Die kwam mede tot stand op basis van overleg met omwonenden, de gemeente Haarlem en de toekomstige bewoners. Veel van hun wensen zijn verwerkt in het definitieve plan. Zo is bij het ontwerp van de woningen en appartementen rekening gehouden met een zo laag mogelijk energieverbruik. Dat resulteerde in het energielabel A++.

Nieuwbouwwijk

De woningen zijn inmiddels allemaal verkocht. Dat geldt ook voor 28 door Pré Wonen ontwikkelde appartementen. De bouw door Dura Vermeer vindt in fases plaats en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 gereed zijn. Een belangrijk onderdeel van het project vormt de eerder afgeronde vernieuwing van de circa 3500 vierkante meter grote Vomar Voordeelmarkt met 125 parkeerplaatsen op het dak en 127 in de Stephensonstraat. Het project wordt gerealiseerd door ontwikkelaar Hoorne Vastgoed.

Historie

De geschiedenis van de Remise begon in 1899. Toen werd aan de Leidsevaart in Haarlem door de Eerste Nederlandse Electrische Tram Maatschappij (ENET) een remise gebouwd. De ENET exploiteerde de tramlijn Haarlem-Zandvoort. In 1904 werd die doorgetrokken naar Amsterdam. De blauwe trams vielen decennia lang niet weg te denken uit het Haarlemse straatbeeld. Maar in 1957 viel het doek. De tram legde het af tegen de bus van de NZH. Dit bedrijf bouwde na de sloop van de tramremise een grote buswerkplaats plus kantoren op het terrein. Na het opgaan in 1999 van de NZH in Connexxion verhuisden de bussen naar bedrijventerrein de Waarderpolder in Haarlem.

Advertisment ad adsense adlogger